
Имуно-бомби: Со консумирање на овие намирници ќе го заштитите вашето тело од настинки и грип
Во текот на зимата, кога настинките и грипот се во пораст, важно е да се внимава на исхраната, која може значително да придонесе за зајакнување на имунолошкиот систем.
Препорачано
Јадењето правилна храна може да му помогне на телото да се бори против вирусите и инфекциите, намалувајќи го ризикот од болести.
Еве неколку намирници кои се особено корисни за зајакнување на имунитетот за време на сезоната на настинки и грип.
1. Цитрусни овошја (портокал, лимон, грејпфрут, мандарини)
Цитрусите се богати со витамин Ц, кој е познат по својата улога во зајакнувањето на имунолошкиот систем.
Витаминот Ц помага во производството на бели крвни зрнца кои се борат против инфекциите, а исто така е моќен антиоксиданс кој го штити телото од оштетување предизвикано од слободните радикали.
2. Пилешко месо
Пилешкото месо е извор на висококвалитетни протеини, кои се клучни за обновување на клетките и ткивата, вклучувајќи ги и оние кои го сочинуваат имунолошкиот систем.
Покрај тоа, пилешката супа е позната како храна која помага при настинки бидејќи може да го намали воспалението и да ги ублажи симптомите.
3. Лук
Лукот со векови се користи како природен лек. Содржи алицин, соединение кое има антибактериски и антивирусни својства.
Лукот може да ја подобри функцијата на имунолошкиот систем и да го намали ризикот од настинки и други инфекции.
4. Ѓумбир
Ѓумбирот е моќен природен антиоксиданс кој има антиинфламаторни својства. Помага во намалување на воспалението, ја подобрува циркулацијата и го зајакнува имунитетот.
Чајот од ѓумбир може да помогне во ублажување на симптомите на настинка, како што се болки во грлото и затнат нос.
5. Јогурт и пробиотици
Пробиотиците, кои се наоѓаат во јогуртот и ферментираната храна, помагаат да се одржи рамнотежа на добрите бактерии во цревата.
Имајќи предвид дека голем дел од имунолошкиот систем е поврзан со дигестивниот систем, конзумирањето пробиотици може да придонесе за подобра отпорност на инфекции.
6. Спанаќ и друг зелен зеленчук
Спанаќот, кељот, брокулата и другите темнозелени зеленчуци се богати со витамини А, Ц и К, како и со фолна киселина и влакна, кои се важни за здрав имунолошки систем.
Овие витамини и минерали помагаат да се заштитат клетките од оштетување и да се зајакне одбраната на телото.