Фото: pexels-janetrangdoan

Имуно-бомби: Со консумирање на овие намирници ќе го заштитите вашето тело од настинки и грип

Во текот на зимата, кога настинките и грипот се во пораст, важно е да се внимава на исхраната, која може значително да придонесе за зајакнување на имунолошкиот систем.

Јадењето правилна храна може да му помогне на телото да се бори против вирусите и инфекциите, намалувајќи го ризикот од болести.

Еве неколку намирници кои се особено корисни за зајакнување на имунитетот за време на сезоната на настинки и грип.

1. Цитрусни овошја (портокал, лимон, грејпфрут, мандарини)

Цитрусите се богати со витамин Ц, кој е познат по својата улога во зајакнувањето на имунолошкиот систем.

Витаминот Ц помага во производството на бели крвни зрнца кои се борат против инфекциите, а исто така е моќен антиоксиданс кој го штити телото од оштетување предизвикано од слободните радикали.

2. Пилешко месо

Пилешкото месо е извор на висококвалитетни протеини, кои се клучни за обновување на клетките и ткивата, вклучувајќи ги и оние кои го сочинуваат имунолошкиот систем.

Покрај тоа, пилешката супа е позната како храна која помага при настинки бидејќи може да го намали воспалението и да ги ублажи симптомите.

3. Лук

Лукот со векови се користи како природен лек. Содржи алицин, соединение кое има антибактериски и антивирусни својства.

Лукот може да ја подобри функцијата на имунолошкиот систем и да го намали ризикот од настинки и други инфекции.

4. Ѓумбир

Ѓумбирот е моќен природен антиоксиданс кој има антиинфламаторни својства. Помага во намалување на воспалението, ја подобрува циркулацијата и го зајакнува имунитетот.

Чајот од ѓумбир може да помогне во ублажување на симптомите на настинка, како што се болки во грлото и затнат нос.

5. Јогурт и пробиотици

Пробиотиците, кои се наоѓаат во јогуртот и ферментираната храна, помагаат да се одржи рамнотежа на добрите бактерии во цревата.

Имајќи предвид дека голем дел од имунолошкиот систем е поврзан со дигестивниот систем, конзумирањето пробиотици може да придонесе за подобра отпорност на инфекции.

6. Спанаќ и друг зелен зеленчук

Спанаќот, кељот, брокулата и другите темнозелени зеленчуци се богати со витамини А, Ц и К, како и со фолна киселина и влакна, кои се важни за здрав имунолошки систем.

Овие витамини и минерали помагаат да се заштитат клетките од оштетување и да се зајакне одбраната на телото.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот