
Гответе како професионалец: Како сами да направите микс од зачини и да ѝ дадете нова димензија на храната
Правењето мешавини од зачини ви дава можност да создадете уникатни вкусови кои ќе ги подобрат вашите јадења со комбинирање на зачини што го одразуваат вашиот стил на готвење.
Препорачано
Клучот за добар домашен микс за зачини, како ароматична мешавина од затаар или мешавина од шаварма со коријандер и ким во преден план, е добра идеја на почетокот.
Размислете за овие четири основни принципи пред да започнете: инспирација, вкус, текстура и изглед.
Чекор 1
Започнете со правење листа на состојки пред да почнете да мешате. Ќе ви помогне да процените дали одите во вистинската насока. Се препорачува да се ограничите на не повеќе од седум состојки. Секогаш користете вага и запишете точни количини, по можност во грамови за точност. Чувајте ја секоја состојка во посебен сад и запишете ги сите промени во текот на процесот.
Чекор 2
Печете или пржете зачини за да додадете димензија на вкус. Целта е да се постигнат што повеќе слоеви на вкус и текстура, од благи топли ноти до темно печено. Снимајте детали додека работите.
Чекор 3
Одлучете кои зачини сакате да ги мелете и до која големина. Користете мелница за кафе со додаток за зачини и сомелете го секој зачин посебно. Снимете го процесот за да можете да го повторите или прилагодите рецептот следниот пат.
Чекор 4
Измешајте ги зачините. Кога зачините се готови (печени, пржени, мелени или цели), соединете ги. Доколку е потребно, оставете ја смесата да се олади и потоа чувајте ја во херметички сад подалеку од директна сончева светлина.
Чекор 5
Проценка на резултатите. Започнете со визуелна анализа на смесата, а потоа вкусете ја. Дали ви се допаѓа? Дали ја исполнува првичната идеја? Какви вкусови и ноти забележувате? Исто така, анализирајте ја текстурата – дали е погодна за намената? Направете мали промени доколку е потребно или започнете одново ако резултатот не е задоволителен.
Чекор 6
Откако ќе бидете задоволни со смесата, започнува вистинското тестирање: започнете со готвење! Пробајте го прво во едноставно јадење и експериментирајте со познати јадења. Додадете ја смесата пред готвење, за време на готвењето или како завршен допир. Поставете си ги прашањата: Дали е најдобро да се користи како маринада, намаз пред печење или последен зачин?
Секоја чест! Штотуку го направивте вашиот микс за зачини! Дајте му име инспирирано од изворот на идејата или од типот на јадењето за кое е наменето.