Гастрономско ужување од вештите раце на Бобе Јанкоска: Печени ќофтиња од тиквички
![](https://www.slobodenpecat.mk/wp-content/uploads/2024/05/Bobe.jpg)
Јованка Јанкоска Бобе, која стои зад блогот bobesbakery.mk, фејсбук и инстаграм-профилот, е вистински кулинарски креативец – нејзините рецепти се милина и за очите и за непцето.
Бобе денеска споделува рецепт за вистински гурмански деликатес – печени ќофтиња од тиквички.
– Овие печени ќофтиња се сочни и полни со пролетни вкусови, а брзи и лесни за подготовка – вели Бобе.
![](https://www.slobodenpecat.mk/wp-content/uploads/2024/05/01-signal-2024-05-22-134839_002.jpg)
Потребни состојки:
- 2 тиквички
- 2 јајца
- 3 големи лажици брашно
- 3 чешњина лук
- пола китка магдонос сечкан
- лажичка зачинал
- сол по желба
- бибер по желба
Подготовка:
Тиквичките излупени се рендаат, се посолуваат и се ставаат во цедалка да се исцедат. Јајцата се матат, потоа во нив се додаваат ренданите исцедени тиквички, брашното, лукчето пасирано/рендано и магдоносот.
Се зачинува по вкус и се меша сè заедно. Во тепсија на мрсна хартија се става по една голема лажица од смесата, со растојание меѓу нив, па се ставаат да се печат 15 – 20 минути, во загреана рерна на 220 Ц.
Јас ги послужив со сос. Во длабок сад се мешаат 4 лажици кисела павлака, 2 лажици мајонез, исечкани на ситни коцки 3 кисели краставички или едно цвекло конзервирано.
На здравје!