
Гастрономско уживање од вештите раце на Бобе Јанкоска: Палачинки
Јованка Јанкоска Бобе, која стои зад блогот bobesbakery.mk, фејсбук и инстаграм-профилот, е вистински кулинарски креативец – нејзините рецепти се милина и за очите и за непцето.
Препорачано

Бобе денеска споделува рецепт за најомилениот деликатес: палачинки.
– Има ли нешто поубаво од мирисот на свежо испечени палачинки што се шири низ домот рано наутро. Тоа е мирис што буди спомени, повикува на маса и ги поврзува генерациите. Во оваа верзија ви го пренесуваме рецептот што баба ми го правеше во неделните утра, секогаш послужен со домашен џем од кајсии – вели Бобе.

Состојки (за околу 12-15 тенки палачинки):
– 2 јајца
– 300 мл млеко
– 300 мл минерална вода/вода
– 200 г брашно
– прстофат сол
– 2 лажица масло (за тестото)
– масло за подмачкување на тавата кога се пржат

Подготовка:
Во длабок сад, изматете ги јајцата со прстофат сол.
Додајте го млекото и водата, па матејќи постојано додавајте го брашното за да не се создадат грутки. Смесата треба да биде течна, но не премногу водена – како јогурт.
Загрејте ја тавата за палачинки, премачкајте ја со неколку капки масло. Една црталка од смесата сипете и рамномерно распоредете ја низ тавата.
Пржете околу една минута од едната страна, или додека не добие златна боја, потоа превртете од другата страна.
За послужување:
Намачкајте ја секоја палачинка со домашен џем од кајсии – сладок и малку киселкав. Палачинките се виткаат лесно, како спомени што ги складираме во срцето.
Понекогаш, вистинската среќа се крие во наједноставните нешта – како мирисот на палачинки и едно тегличе домашен џем.
На здравје сладење!
