Фото: Приватна архива

Гастрономско уживање од вештите раце на Бобе Јанкоска: Компот од дуњи, јаболка и брусницa

Јованка Јанкоска Бобе, која стои зад блогот bobesbakery.mk, фејсбук и инстаграм-профилот, е вистински кулинарски креативец – нејзините рецепти се милина и за очите и за непцето.

Бобе денеска споделува рецепт за зимски деликатес – компот од дуњи, јаболка и брусници.

„Неодолив и ароматичен компот од дуњи, јаболка и брусница. Целиот дом се исполни со прекрасниот мирис од миксот на овошја, а се надополни со доминантната арома од каранфилчето“, вели Бобе.

Фото: Приватна архива

Состојки за компот:

– 2 дуњи
– 2 јаболка
– 100 грам сува брусница
– неколку суви каранфилчиња
– литар вода
– 4 лажици кафеав шеќер (по желба)

Фото: Приватна архива

Подготовка:

Во тенџере се загрева водата и шеќерот до зовривање, потоа се намалува температурата на умерена и се додаваат измиени, излупени и исечкани на коцки дуњите и јаболката, па се додаваат брусниците и неколку каранфилчиња (по ваш вкус).

Сето тоа се остава да се вари 15 минути.

Компотот се служи топол или изладен во фрижидер.

Ние го консумираме топол со потпечени лепчиња намачкани со путер и сирење.

На здравје!

Фото: Приватна архива

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот


error: Не е дозволено копирање на содржината !!