Фото: Приватна архива

Гастрономско уживање од вештите раце на Бобе Јанкоска: Булгур

Јованка Јанкоска Бобе, која стои зад блогот bobesbakery.mk, фејсбук и инстаграм-профилот, е вистински кулинарски креативец – нејзините рецепти се милина и за очите и за непцето.

Бобе денеска споделува рецепт за вистински гурмански деликатес: булгур.

– Во потрага по нешто брзо, вкусно и здраво, но истовремено полно со ароми и живописни бои? Овој рецепт за булгур со млади кромитчиња и доматен сос е токму она што ви треба! Со прженото младо кромитче, зачините што ги разбудуваат сетилата и свежината на лимон, овој оброк не само што ќе го освежи вашиот ден, туку и ќе ги воодушеви вашите пријатели и семејството. Лесно се подготвува, а богато е со вкус – идеален за оние моменти кога сакате нешто вкусно, но не сакате да поминете цел ден во кујна. Подгответе го овој оброк и уживајте во хармонијата на зачините и свежите состојки! – порачува Бобе.

Фото: Приватна архива

Состојки:

– 1 чаша булгур (140-150 грама)
– 2 лажици путер
– 2-3 млади кромитчиња (исечкани)
– 1 лажица куркума
– 1 лажица црвен пипер
– сол по вкус
– прстофат шеќер
– 200 мл доматен сос
– 1 чаша вода
– малку магдонос (по желба)
– сок од лимон (за сервирање)

Фото: Приватна архива

Начин на подготовка:

1. Пропржете го кромитчето: Во подлабок сад, загрејте го путерот на средна температура. Додајте ги младите кромитчиња и пропржете ги додека не омекнат и малку заруменат.
2. Додајте ги зачините: Кога кромитчињата ќе омекнат, додајте куркума, црвен пипер, сол, прстофат шеќер и доматен сос. Добро промешајте и оставете да крчка на средна температура околу 5 минути.
3. Додајте вода и булгур: Во смесата додајте чаша вода и промешајте. Потоа додајте го булгурот, магдоносот (ако сакате), и добро измешајте.
4. Готвење: Намалете ја температурата и оставете да се готви додека булгурот ја впие целата течност и омекне. Ова ќе трае околу 15 минути.
5. Затворете го и оставете да одмори: Кога булгурот ќе ја апсорбира течноста, тргнете го од оган и оставете го да одмори, покриено со капак уште 5 минути.
6. Сервирање: При сервирањето, прелијте го со сок од лимон за дополнителен вкус и свежина. Јас овој пат булгурот го користев како прилог во комбинација со сос од ракчиња.

Уживајте во овој вкусен и здрав оброк!

Фото: Приватна архива

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот