
Гастрономско уживање од вештите раце на Бобе Јанкоска: Булгур
Јованка Јанкоска Бобе, која стои зад блогот bobesbakery.mk, фејсбук и инстаграм-профилот, е вистински кулинарски креативец – нејзините рецепти се милина и за очите и за непцето.
Препорачано
Бобе денеска споделува рецепт за вистински гурмански деликатес: булгур.
– Во потрага по нешто брзо, вкусно и здраво, но истовремено полно со ароми и живописни бои? Овој рецепт за булгур со млади кромитчиња и доматен сос е токму она што ви треба! Со прженото младо кромитче, зачините што ги разбудуваат сетилата и свежината на лимон, овој оброк не само што ќе го освежи вашиот ден, туку и ќе ги воодушеви вашите пријатели и семејството. Лесно се подготвува, а богато е со вкус – идеален за оние моменти кога сакате нешто вкусно, но не сакате да поминете цел ден во кујна. Подгответе го овој оброк и уживајте во хармонијата на зачините и свежите состојки! – порачува Бобе.

Состојки:
– 1 чаша булгур (140-150 грама)
– 2 лажици путер
– 2-3 млади кромитчиња (исечкани)
– 1 лажица куркума
– 1 лажица црвен пипер
– сол по вкус
– прстофат шеќер
– 200 мл доматен сос
– 1 чаша вода
– малку магдонос (по желба)
– сок од лимон (за сервирање)

Начин на подготовка:
1. Пропржете го кромитчето: Во подлабок сад, загрејте го путерот на средна температура. Додајте ги младите кромитчиња и пропржете ги додека не омекнат и малку заруменат.
2. Додајте ги зачините: Кога кромитчињата ќе омекнат, додајте куркума, црвен пипер, сол, прстофат шеќер и доматен сос. Добро промешајте и оставете да крчка на средна температура околу 5 минути.
3. Додајте вода и булгур: Во смесата додајте чаша вода и промешајте. Потоа додајте го булгурот, магдоносот (ако сакате), и добро измешајте.
4. Готвење: Намалете ја температурата и оставете да се готви додека булгурот ја впие целата течност и омекне. Ова ќе трае околу 15 минути.
5. Затворете го и оставете да одмори: Кога булгурот ќе ја апсорбира течноста, тргнете го од оган и оставете го да одмори, покриено со капак уште 5 минути.
6. Сервирање: При сервирањето, прелијте го со сок од лимон за дополнителен вкус и свежина. Јас овој пат булгурот го користев како прилог во комбинација со сос од ракчиња.
Уживајте во овој вкусен и здрав оброк!
