Крал Чарлс - Фото: Принтскрин.Ј/утјуб

ФОТО | Поранешниот готвач на кралот Чарлс откри необичн детали за кралското семејство

Дарен Мекгрејди, кој работел за британското кралско семејство 15 години, патувал низ светот со покојната кралица Елизабета Втора, принцовите Филип и Чарлс и се обидувал да им ги обезбеди нивните омилени, висококвалитетни оброци каде и да биле. Тој открил дека за време на престојот на имотот подготвувал сендвичи, овошје со сладок крем за покојната кралица Елизабета Втора и нејзините придружнички да уживаат во пикник, објави „Дејли Меил“.

Тој додаде дека тие пакувале храна и во пластични садови кога оделе на скара и дека принцот Филип бил особено талентиран во таа работа. Тој отворено зборуваше и за животот на кралската јахта „Британија“, каде што работел 11 години, и објасни како секогаш успевале да обезбедат храната да биде од највисок квалитет, без разлика каде се наоѓаат во светот.

Според готвачот, имало нулта толеранција за фрлање месо. Доколку имало парче месо што останало од претходниот ден, тоа ќе се користи за сендвичи.

„Доколку кралското семејство требаше да организира забава-во текот на летото, таму ќе имаше од 14 до 20 гости. Ќе почнеа со предјадење, потоа ќе имаа главно јадење со салата во чинија во облик на бубрег. Потоа ќе послужевме пудинг. Некои луѓе го нарекуваат десерт, но тоа беше класичен божиќен пудинг, проследен со овошје. Во Лондон на масата ќе имаше четири различни видови овошје, но во Балморал имавме изобилство – малини, црни рибизли, капини, црвени рибизли – сите одгледувани на имотот. Па, наместо ананас на масата, кој ќе го издлабевме и ќе го сечевме како што би правеле во Лондон, ќе имаше чинија полна со овошје и голем бокал слатка павлака од замокот Виндзор. Слатката павлака се испраќаше во Балморал секоја недела.“

„Не ни беше дозволено да ѝ служиме на кралицата јагоди во зима“

И покрај тоа што ги имаше најфините состојки во светот на дофат на раката, покојната кралица претпочиташе да јаде сезонски зеленчук од градината Балморал, а Дарен рече дека не сака јагоди на менито во зима.

„Покојната кралица можеше да јаде што сака, но сакаше да јаде што е во сезона, исто како што прави Чарлс сега“, објасни тој.

Чудно, кралското семејство уживаше и во божиќен пудинг во лето, бидејќи готвачите пакуваа парче од празничната закуска во своите кутии за ручек кога одеа на кралски експедиции, додаде тој.

„Божиќниот пудинг секогаш се носеше од Виндзор и се јадеше преку целата година“, објасни тој.

„Градините Балморал беа неверојатни и сè уште се такви денес. Покојната кралица јадеше што и да беше во градината, што и да беше достапно. Таа беше среќна што јадеше јагоди четири или пет дена во неделата ако беа од градините Балморал и ако беа во сезона. Ако некој готвач се осмелеше да ѝ донесе јагоди во зима, немаше да се забавува“.

Доколку покојниот принц Филип сакаше скара, сите ќе знаеја за тоа и кујнскиот персонал брзо ќе реагираше.

„Ако одлучеа да одат во една од колибите на имотот и принцот Филип готвеше, тој ќе влезеше во кујните и ќе прашаше што имаме. Ќе се ширеше глас дека војводата дошол да прави скара. Тој ќе влезеше во различните оддели и ќе прашаше што имаме. Војводата беше вистински гурман. Ќе прашаше дали имаме дивеч, филе од говедско месо или лосос. Потоа ќе составеше мени од тоа. Ќе влезеше во слаткарницата и ќе прашаше какви десерти имаме. Обично беше сладолед, тие го обожаваа. Најчесто ќе одеше во градината и ќе видеше што има достапно. Ќе влезеше во кујната и ќе прашаше: „Дали има боровинки?““

„Принцот Филип беше лут на готвачите“

Тој додаде: „Мораше да бидете подготвени. Ако речевте дека ќе одите да проверите, тој многу ќе се налутеше. Мораше да знаете што има таму, во секој момент“.

„Немаше трошење, кралицата беше многу штедлива. Па, ако ни останеа работи како дивеч од претходниот ден, правевме паштета од нив и ја користевме како фил за сендвичи, имаа пилешко или локални ракчиња, сè слично можеше да се стави во сендвич“, изјави тој.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот