Фото: Pexels / ROMAN ODINTSOV

Експерти откриваат по кој редослед треба да се јаде храната за подобра контрола на нивото на шеќер во крвта

Француската биохемичарка Џеси Иншауспе и наградуваната нутриционистка Ловнит Барта го откриваат редоследот на внесување храна за време на оброците, со чија помош можете да го контролирате нивото на шеќер во крвта, како и желбата за благи работи или грицки по оброк.

Правилно комбинирање на храната, што подразбира доволен внес на зеленчук, протеини и здрави масти, понекогаш може да биде доволно стресно само по себе, особено кога сте почетник во светот на урамнотежена исхрана. Меѓутоа, ескпертите сега додаваат уште една важна карактеристика – редоследот на внесување храна од чинијата.

Иако бевме убедени дека пред сè е важно половина од чинијата да ја зафатат зеленчукот, една четвртина од протеините, а остатокот од јаглехидратите, сега знаеме по кој редослед треба да ги јадеме.

Експертите од оваа област тврдат дека ако внимаваме на толку важно распоредување на оброците, можеЕме во голема мера да го намалиме непотребното грицкање после оброците, прекумерните десерти, па дури и да влијаеме на симптомите на полицистични јајници, пишува „Хелт“.

Важен фактор е тврдењето дека редоследот на храната влијае на нивото на шеќер во крвта, односно дека она што го јадете пред нешто друго може значително да го зголеми нивото на шеќер во крвта во споредба со препорачаниот редослед.

Француската биохемичарка и една од најчитаните автори на списанието „Њујорк тајмс“, Џеси Инчауспе, го наведува следниот план: „Прво зеленчук, потоа протеини и масти, а на крајот јаглехидрати и шеќери.

„Главната причина е што зеленчукот содржи влакна и кога влакната прво ќе стигнат до гастроинтестиналниот систем, имаат време да направат нешто неверојатно, нешто како трансформација. Влакната се развиваат на цревниот ѕид формирајќи заштитен слој. Оваа мрежа останува стабилна неколку часа и спречува пребрзо да се апсорбираат шеќерите кои ги внесуваме за време на оброците“, објаснила таа.

Тоа го потврди и наградуваната нутриционистка Ловнит Барта која вели: „Дали некогаш сте гледале некој како јаде по одреден редослед – прво земете го зеленчукот, а потоа преминете на протеинскиот дел пред да го допрете оризот и мислите дека тоа е некој бизарен ритуал?“

Можно е, но таа вели дека тоа е таа бидејќи веројатно ја мерат потрошувачката на јаглени хидрати, што помага во контрола на шеќерот во крвта и за возврат ви помага да ја одржите тежината. Значи, хиерархијата според која се консумира храната игра голема улога во одредувањето на нивото на гликоза и инсулин после оброк.

Почнувајќи го оброкот со зеленчук и протеини, а завршувајќи со јаглехидрати, нè прави посити. Тоа е затоа што протеинот го забавува ослободувањето на шеќерот од јаглехидратите во крвотокот, спречувајќи го „високото“ ниво на шеќер, а потоа и падот – и „нападите“ на глад.

„Со менување на пропорциите на храната во чинијата и редоследот по кој јадете, можете да направите голем чекор на патот кон вашето здравје“, објаснила Ловнит.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот