
Експерт открива: Навидум нездрава состојка може да го намали ризикот од рак на дојка
Октомври е месец за подигање на свеста за ракот на дојка, а има неколку важни факти кои треба да ги знаеме. На глобално ниво, на 2,3 милиони жени од сите возрасти им е дијагностициран рак на дојка во 2022 година, покажуваат податоците на Светската здравствена организација (СЗО). Овој тип на рак може да се излечи кога ќе се открие во раните фази, но постојат начини да се намали ризикот од негово развивање, покажуваат последните истражувања, пишува „Итинг вел“.
Препорачано
Научникот и нутриционист, д-р Меган Роси, на својата страница на Инстаграм зборуваше за контроверзната состојка за која се смета дека претставува ризик од рак на дојка, но всушност може да го намали тој ризик благодарение на корисните хранливи материи.
Состојката за која станува збор е сојата, а особено тофуто кое се смета за „забранета храна“ за оние со зголемен ризик од рак. Сепак, д-р Роси препорачува да се вклучат состојки од соја во исхраната.
Во видеото, таа го побива митот дека тофуто може да го зголеми ризикот од рак на дојка и наведува дека може да го направи спротивното.
„Ве уверувам, тоа е мит. Всушност, студиите покажуваат дека оние кои вклучуваат соја во нивната исхрана, без разлика дали е во форма на тофу, едамаме, темпе или млеко од соја, всушност имаат помал ризик од развој на рак на дојка“, посочува таа.
Таа наведува дека постои директна причина за ова.
„Една од клучните компоненти за кои се смета дека е корисна е фитоестрогените во храната од соја“, објаснува д-р Роси, повикувајќи се на студии од 2022 и 2024 година кои го поддржуваат нејзиното тврдење дека конзумирањето на соја е поврзано со помал ризик од рак на дојките поради изофлавоните.
Овие фитоестрогенски компоненти, исто така, може да помогнат во намалувањето на симптомите на менопауза, вклучително и топли бранови. Некои начини да вклучите цели форми на соја во вашата исхрана се: додавање на варен едамаме во салати за додаден протеин, користење соино млеко наместо обично млеко во смути, маринирање на тофу во соја сос и зачини пред печење и подготовка на темпе како фил за тортиљи или сендвичи.
Значи, постојат многу фактори на ризик за рак на дојка кои не можеме да ги контролираме, вклучително и генетиката. Но, истражувањата покажуваат дека конзумирањето на соја всушност може да помогне да се намали ризикот. Вклучувањето на овие намирници во секојдневниот живот, заедно со вежбањето, може да биде позитивна промена. Сепак, од клучно значење е да се консултирате со лекар за најдобар персонализиран совет.