Фото: Pexels

Едноставни трикови со кои секогаш ќе имате совршено крцкава сланина!

Сланината што се користи за готвење и пржење најчесто е веќе исечена на тенки кришки, а многумина, инспирирани од богатиот британски појадок или сочните бургери, едноставно ја пржат во тава, пишува „Пун кофер“.

Притоа не е потребно да додавате масло, бидејќи маста од сланината природно ќе се стопи. Сепак, без масло нема да избегнете интензивна арома што ќе се прошири низ домот, ниту ќе спречите прскање и пецкање на маста, што значи дека по уживањето во нејзината совршена крцкавост, ќе имате дополнителна работа во кујната.

Но, постои едноставен трик што ги решава овие проблеми – печење на сланината во рерна. За да добиете совршено крцкави кришки сланина од рерна, потребно е да внимавате на само два детали.

Како да испечете совршено крцкава сланина во рерна?

Прво, одолејте на искушението едноставно да ги префрлите убаво наредените кришки сланина од вакумското пакување директно во тавчето за печење. Ако кришките малку се преклопуваат, заборавете на таа совршена крцкавост.

Деловите што се преклопени нема да се испечат, туку ќе се сварат на пареа, а тоа ќе биде и видливо и чујно. Затоа, ако печете поголема количина сланина, направете го тоа во неколку тури или користете повеќе тавчиња за печење за секој дел да биде совршен.

Вториот совет можеби ќе ви звучи како малку важен детал, но токму тој прави разлика меѓу добар и одличен резултат. Советот гласи: секогаш печете сланина на собна температура.

Мрсниот дел од сланината се загрева побавно од месото, па ако ја ставите директно од фрижидер во рерна, ќе се испече нерамномерно. Ако немате време да чекате да достигне собна температура, едноставно ставете ја во рерната пред таа да се загрее на температурата за печење – на тој начин, рерната ќе го заврши овој чувствителен дел од процесот без вие да приметите.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот