
Едноставен, но исклучителен: Леден десерт што можете да го направите со само неколку состојки
Како што открива неговото име, семифредо е „полузамрзнат“ десерт, а Италијанците често го консумираат во лето наместо сладолед. Слично на мус, само постудено, семифредо најчесто се служи како леден колач или торта, а меѓу омилените вкусови се чоколадото, кафето, лимонот, ф’стаците и шумското овошје, пишува „Пун куфер“.
Препорачано
Доколку ви се допаѓа комбинацијата од овошје и ф’стаци, ви го пренесуваме рецептот за семифредо со ф’стаци на готвачот Џејми Оливер. По желба, ф’стаците можете да ги замените со кои било други омилени јаткасти плодови. Бидејќи рецептот содржи сурови јајца, користете ги оние чии потекло го знаете и сте сигурни дека нема ризик од салмонела.
Потребни состојки:
- 400 гр малини или шумско овошје
- 75 гр шеќер во прав
- 3 јајца
- 400 мл шлаг
- 75 гр сецкани ф’стаци
- сол
Подготовка:
Ставете метална тава за леб од 1,5 л во замрзнувач да се излади.
Половина од малините ставете ги во процесор за храна и мешајте додека смесата не се изедначи. Истурете го пирето од малини низ сито.
Во сад за миксер ставете ги шеќерот и жолчките и матете ги додека не добиете бледа и кремаста смеса. Потоа тргнете ја на страна.
Измешајте го кремот во шлагот и префрлете го во друг сад.
Додадете ги белките и малку сол во садот за матење и мешајте додека не добиете цврст снег.
Нежно измешајте ги шлагот и снегот во смесата со жолчки.
Извадете го калапот од замрзнувачот и додадете половина од смесата. Со лажица се става половина од сосот од малини и се посипува со половина од ф’стаците и половина од преостанатите свежи малини.
Повторете го процесот на редење со преостанатиот сос од семифредо и малини, а потоа посипете ги со преостанатите ф’стаци и свежите малини. Замрзнете ја смесата пет часа или преку ноќ.
Кога ќе дојде ред за послужување, извадете го семифредото од замрзнувачот и оставете го да отстои на собна температура 15 минути или додека малку да омекне.
На здравје!