
Додаток во исхраната што луѓето со хипертензија треба да го избегнуваат
Хипертензијата или високиот крвен притисок е сериозна здравствена состојба која бара внимателно управување за да се намали ризикот од срцеви заболувања, мозочен удар и други компликации.
Препорачано
Многу луѓе со хипертензија се свртуваат кон додатоци во исхраната во обид да го подобрат своето целокупно здравје. Меѓутоа, важно е да се има на ум дека некои суплементи можат негативно да влијаат на крвниот притисок.
Еден таков додаток е зелениот чај во форма на екстракт. Иако зелениот чај е познат по своите антиоксидантни својства и потенцијални здравствени придобивки, конзумирањето на неговиот екстракт може да претставува ризик за луѓето со висок крвен притисок.
Екстрактот од зелен чај често содржи концентрирани нивоа на кофеин, кој може да го зголеми крвниот притисок кај чувствителните лица.
Прекумерниот внес на кофеин е поврзан со зголемен број на отчукувања на срцето и крвен притисок, што може да биде особено проблематично за луѓето со хипертензија или срцеви заболувања.
Високите дози на екстракт од зелен чај може да бидат поврзани со токсичност на црниот дроб.
Според мислењето на д-р Кубаник Такирбашева, консултант за здравје, екстрактот од зелен чај е богат со катехини и антиоксиданти со потенцијални здравствени придобивки.
Меѓутоа, во високи дози, додатоците на екстракт од зелен чај се поврзани со токсичност на црниот дроб и, кај некои поединци, зголемување на крвниот притисок.
Содржината на кофеин во екстрактот од зелен чај исто така може да го зголеми крвниот притисок, особено кај оние кои се чувствителни на кофеин.
Покрај тоа, високите дози на екстракт од зелен чај може да се поврзат со токсичност на црниот дроб, што дополнително ја нагласува потребата за претпазливост при неговото консумирање. Црниот дроб игра клучна улога во регулирањето на крвниот притисок, а оштетувањето на овој орган може да ја отежне контролата на хипертензијата.
Поради тоа, ако имате хипертензија и размислувате да земате екстракт од зелен чај како додаток во исхраната, се препорачува да се консултирате со лекар или фармацевт пред да започнете со суплементација.