Фото: Pexels / Jill Wellington

Дали зеленчукот брзо ви скапува? Еве како да го забавите тој процес

Свежиот зеленчук е неопходен за здрава исхрана, но да се одржува свеж долго време често е предизвик. Ако зеленчукот не се складира правилно, процесот на скапување може да се забрза, што често доведува до фрлање на храна која не сме можеле да ја искористиме на време.

Сепак, со неколку едноставни совети, можно е да го забавите скапувањето на зеленчукот и подолго да уживате во неговата свежина. Еве неколку корисни препораки за правилно складирање на зеленчукот.

Иако зеленчукот како компирот и кромидот најдобро се чува на суво и ладно место, многу видови зеленчук бараат фрижидер за да останат подолго свежи. Зеленчукот како морковот, брокулата, кељот, пиперките и грашокот може да траат подолго доколку се чуваат во соодветни услови во фрижидер. Некои зеленчуци треба да се чуваат во пластични ќеси со мали отвори за воздух, додека други, како зелената салата или спанаќот, бараат херметички контејнери за да се спречи сушење.

Користете хартиени марамчиња

Хартиените марамчиња можат да бидат многу корисни при складирање на зеленчук бидејќи ја апсорбираат вишокот на влага. Зеленчукот како брокулата, карфиолот или печурките се чувствителни на влага и брзо може да скапат ако се премногу влажни. Ставете хартиени марамчиња во пластични ќеси или садови за да се апсорбира вишокот на влага и да се продолжи свежината на зеленчукот.

Да се ​​чува на темно место

Зеленчукот како што се компирите, кромидот, тиквите, тиквичките и морковите најдобро се чуваат на ладно, темно и суво место, како што е оставата или подрумот. Светлината може да предизвика никнување или скапување на зеленчукот, па затоа е важно да се обезбеди област без директна сончева светлина. Идеалната температура за чување на оваа храна е помеѓу 4 и 10 степни Целзиусови.

Користење на пластични кутии

Чувањето на зеленчукот во херметички пластични кутии може да помогне во одржувањето на свежината, но важно е да се обезбеди вентилација. Се препорачуваат кутии со отвори за вентилација, кои овозможуваат повремено ослободување на влага и воздух, со што се спречува формирање на мувла и гнили.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот