
Чај од шипка: Има 50 пати повеќе витамин Ц од лимонот, само ако го подготвите на овој начин
Чајот од шипки е идеална зимска напивка кој не само што ве освежува, туку помага и во зајакнување на имунолошкиот систем, имајќи предвид дека содржи 50 пати повеќе витамин Ц од лимонот. Важно е, меѓутоа, да се обрне внимание на начинот на подготовка.
Препорачано
Чајот од шипки е многу корисен за нашиот организам.
Плодовите од шипинка се собираат во октомври и почетокот на ноември и се совршени за зајакнување на имунитетот.
Овие плодови се богати со витамини Ц и Б2, каротин, манган, пектин и лимонска киселина.
Чајот од шипки е познат по тоа што помага за зајакнување на имунитетот, лекување на воспаление на бубрезите, чистење на камења и песок во бубрезите, како и одржување на здравјето на крвните садови и нормалното варење. Исто така, го опушта организмот и ги намалува воспалителните процеси. Едноставно кажано, тоа е вистински еликсир на здравјето!
Шипинката е растение кое содржи 50 пати повеќе витамин Ц од лимонот, но треба да се има на ум дека витаминот Ц е чувствителен на температура.
Сочувајте ги витамините
При подготовка на чај или правење џем од шипки на температура над 60 степени, витаминот Ц се губи, но останатите корисни фитонутриенти кои не се чувствителни на топлина остануваат зачувани, објаснува Христина Лазаревиќ, магистер по фармација и креатор на апликацијата „Избегнете ги адитивите“.
Чај од шипка
Измијте една лажичка плодови од шипинка, исчистете ги и исечете ги на четвртинки. Во 200 мл вода зовријте ја водата, па оставете да се излади. Кога водата ќе стане млака, додадете ја подготвената шипка, поклопете и оставете да отстои околу 20 минути. По желба можете да додадете лимон или лажичка мед. Се препорачува да се пие 1-2 шолји од овој чај дневно за максимална корист.