
Британски новинар прашал врвни готвачи кое јадење никогаш не би го нарачале во ресторан: Сите го кажале истото
Ако сте одлучиле да јадете надвор, тогаш логично е да сакате да го направите најдобриот избор, или можеби сте имале лоши искуства во минатото на места за кои другите биле воодушевени. Во секој случај, професионалните готвачи споделија информации одвнатре и свои мислења за тоа кои јадења никогаш не би ги нарачале од менито.
Препорачано
Новинар од британскиот магазин „Експрес“ (Express.co.uk) праша готвачи од различни ресторани и кулинарски дисциплини што тие лично никогаш не би нарачале, а темата што се повторува е многу јасна.
Дин Харпер, готвач во „Харпер Фајн Дајнинг“ , рече: „Ако се најдете во поевтин ресторан, јас лично би ги избегнувал ролните со туна. Кај рибата, квалитетот прави огромна разлика, а ако не е свежа, што обично е случај кога цената е прениска, ќе го почувствувате тоа веднаш. Може да биде ризично. Наместо тоа, изберете нешто зготвено или помалку ризично. На тој начин ќе уживате во оброкот и ќе избегнете непријатно изненадување.“
Слично на тоа, Марк Мекшејн, готвач и основач на „Food Hygiene Certificate“, рече: „Никогаш не нарачувам школки во понеделник. Многу ресторани имаат испораки на морска храна во петок, што значи дека школките можат да стојат во складиште два цели дена. Освен ако нема дополнителни испораки во текот на викендот, не би ризикувал свежина.“
Според него, добрите школки треба да имаат цврсто затворени школки или да се затвораат кога ќе се чукнат. Тие исто така треба да мирисаат чисто на море и да се чуваат на мраз или во сад што „дише“, никогаш во вода. Сè што отстапува од тоа е голем „аларм“.
Марк додаде: „Прометните ресторани за морска храна кои јасно ги наведуваат датумите на испорака и ја потврдуваат испораката во недела или понеделник можат да се сметаат за сигурни. Сепак, на потивки места е побезбедно да се почека до средината на неделата кога е поголема веројатноста залихите да бидат свежи. Ако не сте сигурни, почекајте до средината на неделата, кога школките се најбезбедни. Вратете ги сите школки со испукани школки, непријатен мирис или оние што остануваат затворени по готвењето. Професионалната кујна никогаш нема да се расправа со тоа“.
Марк Појнтон, готвач со ѕвезда на Мишелин, дели слично мислење и избегнува риба во рестораните. Тој, кој штотуку го отвори „Антик Шепердс“ во Фен Дитон, а Марк Појнтон во Кејстор Хол, рече: „Никогаш не би нарачал риба, особено школки, од ресторан што не го познавам или ако не го познавам готвачот. Тоа е затоа што не можам да поднесам лошо приготвена и лошо зготвена риба“.
Имено, сите најдобри готвачи и готвачи се согласуваат – избегнувајте морска храна и риба во рестораните.