
Ако оваа храна ја јадете за појадок, веднаш престанете: Лекар откри каков хаос создава во телото и што е најздраво
Бананите се едно од најпопуларните тропски овошја, богати со витамини и минерали. Поради високата содржина на калиум, тие често се препорачуваат за луѓе кои чувствуваат замор, немаат енергија или имаат проблеми со високиот крвен притисок.
Препорачано
Меѓутоа, нутриционистите предупредуваат дека бананите не се најдобриот избор за првиот утрински оброк, иако делуваат практично и здраво.
Зрелите банани се богати со јаглехидрати, а шеќерите сочинуваат повеќе од половина. Поради тоа спаѓаат во овошја со висок гликемиски индекс, што значи дека можат да предизвикаат нагол скок на шеќерот во крвта, а потоа и негово брзо опаѓање. Овој ефект може да доведе до чувство на глад веднаш по оброкот и зголемен внес на калории во текот на денот.
Нутриционистот д-р Дарил Џофре објаснува дека шеќерите во бананите исто така ферментираат и во дигестивниот тракт, што може да го забави варењето и да предизвика непријатност.
Иако бананите се богати со витамини Б6 и Ц, калиум, манган и магнезиум, нивниот нутритивен состав не е доволен за да обезбеди долготрајно чувство на ситост. Недостигот на протеини и здрави масти значи дека телото нема да добие сè што му е потребно за стабилна енергија во текот на утрото.
Па, како треба да изгледа идеалниот појадок?
Нутриционистите се согласуваат дека појадокот е најважниот оброк во денот и треба да биде добро избалансиран. Идеалниот појадок треба да содржи:
– Протеини – јајца, грчки јогурт, сирење, немрсно месо или растителни извори на протеини како тофу и јаткасти плодови. Протеините помагаат да се одржи ситоста и да се стабилизира нивото на шеќер во крвта.
– Сложени јаглехидрати – интегралните житарки, овесните снегулки, лебот од цели зрна или триците обезбедуваат побавна апсорпција на шеќерот и долготрајно чувство на енергија.
– Здрави масти – авокадо, бадеми, ореви, ленено семе и чија семе помагаат во апсорпцијата на витамините и го продолжуваат чувството на ситост.
– Влакна – зеленчукот, овошјето со низок гликемиски индекс (јаболка, бобинки, круши) и семките го подобруваат варењето и го стабилизираат нивото на шеќер во крвта.
Примери за совршен појадок:
– Омлет со спанаќ и фета сирење, со парче интегрален леб и малку авокадо.
– Овесна каша со грчки јогурт, бадеми и боровинки.
– Сендвич од интегрален леб со хумус, авокадо и домат.
Ако навистина сакате банани, најдобро е да ги комбинирате со протеини и здрави масти, на пример, во смути со грчки јогурт, путер од бадем и малку чија семе.
Иако бананите сами по себе не се идеален појадок, кога се комбинираат со друга хранлива храна, тие можат да бидат дел од урамнотежен оброк кој ќе ви даде енергија за цел ден.