
За да се задржи квалитетот на француските сирења, кравите мора да јадат само свежа трева!
Топлинските бранови и сушата се сè попредизвикувачки за француските производители на сирење, кои произведуваат историско сирење. Во ниските планински венци каде што се произведуваат многу традиционални сирења, тревата за млечни крави повеќе не расте толку изобилно како порано – поради климатските промени, објавува францускиот бизнис весник „Лес Ехос“.
Препорачано
-
1
-
2
-
3
А исхраната на кравите што го обезбедуваат млекото за сирењето не може толку лесно да се промени. Францускиот орган за заштитена ознака за потекло нареди кравите да јадат одреден дел од свежа трева. Доколку ова не се почитува, тоа влијае на квалитетот и вкусот на сирењето, како што открива студијата на Националниот истражувачки институт за земјоделство, храна и животна средина.
Во експериментот, кравите биле хранети со пасишна трева, сено, комбинација од пасишна трева и силажа од пченка, или само со силажа од пченка. Резултатите се јасни – колку повеќе трева јадат кравите, толку е поголема содржината на омега-3 масни киселини во млекото и сирењето, кои се корисни за здравјето на луѓето. А кога кравите јадат трева, сирењата се помеки, пожолти и поароматични отколку кога кравите јадат малку или воопшто не јадат трева. Тогаш сирењата имаат помалку изразен вкус, се побели и потврди. Иднината на сирењата како што се Бле д’Оверњ, Кантал или Салер е исто така од економско значење за Франција.
Секоја година се произведуваат речиси 250.000 тони од овие сирења со заштитено потекло, со годишен обрт од 2,4 милијарди евра за производителите. Експериментална фарма во Ардеш, департман во југоисточна Франција, исто така тестира одгледување на растенија поотпорни на суша, како што се сирак, цикорија и листови од банана, кои би можеле да ја заменат тревата од пасиштата без да влијаат на вкусот и составот на сирењето, пренесува БТА.