
Идеални за летните денови: Направете чоколадни сладолед сендвичи без печење
Кога помислуваме на летните десерти, веднаш помислуваме на сладолед во илјада и една варијанта, а освен на стапче и во чаша, омилен е и во комбинација со бисквити, во добра сладолед торта или сладок сендвич. Ова е еден од оние рецепти кои ќе ви стане омилен, особено ако сакате сладолед. Станува збор за ладен чоколаден сендвич направен од бисквити од хељда и крем од индиски ореви.
Препорачано
Нема потреба да ги печете бисквитите кои ќе ви бидат потребни за да ги подготвите овие сендвичи со сладолед, а во целиот рецепт нема ниту бел шеќер. И веднаш ќе ве советуваме, направете ги во дупла количина, заразни се и можат долго да останат во замрзнувач, па штом ќе ги направите, можете да уживате во нив цело лето.
Состојки за бисквитите:
85 г брашно од хељда
40 г кокосово брашно
60 г путер од бадеми
45 мл кокосово масло, стопено
35 гр какао во прав
30 мл сируп од агава
3 г кора од портокал
½ лажичка природен екстракт од ванила
¼ лажичка хималајска сол
Состојки за сладолед:
150 г сирови индиски ореви, натопени најмалку шест часа
40 г какао во прав
180 мл цеден сок од портокал
70 гр урми (околу 5 урми), натопени 30 минути во топла вода
60 мл кокосово масло, стопено
¼ лажичка кора од портокал
¼ лажичка природен екстракт од ванила
¼ лажичка балсамико оцет
прстофат хималајска сол
Состојки за чоколадна глазура (по избор):
какао паста или чоколадо без шеќер 80%
ситно сечкани листови бадем

Подготовка:
Прво измијте ги индиските ореви кои претходно сте ги натопиле. Отстранете ги семките од урмите и ставете ги во блендер со оревите, какао во прав, кора од лимон и портокал, екстракт од ванила, балсамико и сол додека не добиете изедначена смеса. Додадете кокосово масло и повторно измешајте додека не се соединат сите состојки. Префрлете ја смесата во калап (15х15см), поклопете и замрзнете.
За бисквитите, прво просејте брашно од хељда, кокосово брашно, какао во прав и сол. Во посебен сад измешајте путер од бадем, кокосово масло, сируп од агава, ванила и кора од портокал. Мешајте додека не добиете хомогена смеса.
Соединете ги сувите и влажните состојки и мешајте додека не добиете текстура на тесто. Завиткајте во фолија или хартија за печење и ставете го во фрижидер околу 30 минути. Кога тестото ќе стане поцврсто, полесно ќе се ракува. Кога тестото ќе стане доволно еластично, ставете го помеѓу два листа хартија за печење и со сукало растегнете го со дебелина од околу три милиметри. Се сече на еднакви кругови и се чува во замрзнувач или фрижидер додека го подготвувате сладоледот.
Извадете го кремот од калапот и исто така исечете го на иста големина како што ги исечкавте бисквитите. Составете ги сендвичите со ставање сладолед во средината, помеѓу горните и долните бисквити.
Ставете ги во замрзнувач додека ја подготвувате чоколадата за да ги покриете пред да ги послужите. Можете да ги потопите во чоколадо само половина или цели, посипете со ситно сечкани бадеми и сол. Чувајте ги во замрзнувач или дури и во фрижидер ако сакате да бидат помеки кога ги сервирате.