сосови
foto> unsplash

Сосови што ги топат килограмите, а одлично се комбинираат со месо

Овие деликатесни преливи го забрзуваат метаболизмот и им помагаат на луѓето што се на диета побрзо да ја сварат храната, а со тоа и да ослабнат.

Без малку зачини, нема добра забава. Здравата храна е препорачлива и добра за здравјето, а ако додадете малку поинтензивен вкус, храната добива шмек и прави сетилата за вкус и мирис да се препуштат на вистинско уживање.

Производите што помагаат при топењето на мастите се секогаш добредојдени. Постојат сосови што го забрзуваат метаболизмот и им помагаат на луѓето што се на диета побрзо да ја сварат храната, а со тоа и да ослабнат. Затоа, подгответе ги следните примамливи сосови, а со тоа ќе водите сметка и за фигурата.

Пиперки во оцет

Состојки:
– 12 мали лути пиперки, црвени, зелени и жолти
– една и пол кригла бел вински оцет

Подготовка:

Ставете ги пиперките во чиста, сува тегла, а оцетот варете го до моментот на вриење. Потоа прелијте ги пиперките со оцетот и оставете ги да се изладат на собна температура. Затворете ја теглата и оставете ја две недели, а повремено можете и да ја протресете.

По две недели, пробајте дали оцетот доволно го попримил вкусот од пиперките и процедете. Можете да додадете и неколку суви пиперки и да ги оставите да отстојат уште една недела. Вака подготвениот специјалитет можете да го јадете во комбинација со месо, односно со скара.

Хабанеро сенф

Состојки:
– 3 хабанеро пиперки (мали, лути и округли пиперки)
– 2 домати
– 5 лажици сенф
– 2 лажици кафеав шеќер
– 80 мл сок од ананас
– 2 лажици мед
– 1 лажица мелен коријандер
– сол според вкусот

Подготовка:

Додека ги сечете пиперките на половина и ги чистите од семките, задолжително користете и ракавици поради нивната лутина. Потоа, ставете ги во блендер заедно со другите состојки и мешајте додека смесата не се соедини. Сипете го пирето во тенџере и оставете го да зоврие, а потоа складирајте го во тегли. Може да стои околу два месеца. Овој сос е одличен во комбинација со
свинско месо или пилешко на скара. Имајте на ум дека овој сос, поради шеќерот и медот, е калоричен и затоа не треба да претерувате со количините, без оглед на тоа што го забрзува варењето.

Сос со чили и домати

Состојки:
– 2 конзерви чили
– 1 конзерва сечкани домати
– 40 грама сечкан кромид
– 3 лажици сос од домати
– 2 лажици мед
– 2 чешниња сечкан лук
– 1 лажица рендана кора од портокал
– 60 мл сок од портокал
– ½ лажичка сол

Подготовка:

Ставете ги сите состојки во блендер, мешајте додека не добиете компактна смеса. Потоа, смета истурете ја во тенџере и варете ја додека не зоврие, а потоа намалете ја температурата и гответе уште пет минути. Така подготвениот сос сипете го во тегли и откако ќе се излади, држете го во
фрижидерот. Рокот на употреба на сосот е еден месец, а одлично одговара со плескавици, пилешко месо или туна.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот