
Седум „рампи“ за извоз на српски производи од почетокот на годинава
Иако производите од Србија често се повлекуваат од странските пазари или не ја минуваат границата при обидот за извоз, граѓаните никогаш официјално не се информираат за ова, туку само преку медиумите. Последната во низата вакви ситуации се случи кога Швајцарија го повлече од пазарот пченкарното брашно произведено во Србија, што беше најавено пред десетина дена, а јавноста се уште не знае дали ова брашно е уништено, вратено кај нас или истото тука сè уште продава намирници-пишува Нова.рс.
Препорачано
Информацијата дека пченкарното брашно произведено од компанија од Србија содржи недозволено количество отрови, 2.656 микрограми на килограм наместо дозволените 1.000, е објавена на веб-страницата на Европската комисија за брзо предупредување за храна и добиточна храна. Сепак, тоа не беше соопштено од официјалните лица. Веб-страницата објави дека во брашното се пронајдени високи нивоа на токсинот фуминизим, за кој постои сомневање дека предизвикува тумори на хранопроводникот. Во брашното е пронајден повеќе афлатоксин Б1, многу повеќе од пропишаното – 5,21 микрограми на килограм, а дозволени се два микрограми.
Но, ова не е првпат од почетокот на годинава стока од Србија да не може да се продава на странскиот пазар. Дури шест пати пратките со стока биле запирани на граница или повлекувани од пазарот, а секој пат било констатирано дека стоката содржи нешто опасно по здравјето.
Така, на 10 мај од пазарот во Германија беа повлечени суви печурки. Потоа беше откриено дека овие печурки содржат остатоци од пестицидот хлорпирифос. Со овој пестицид, потрошувачите може да доживеат различни ефекти врз нервниот систем, како што се главоболки, заматен вид, зголемена саливација, напади, а во екстремни случаи, во зависност од количината и должината на изложеноста – и кома и смрт, според Американски центар за контрола и превенција на болести.
Пред тоа, на 19 април, Финска утврдила дека има олово на работ на детска шолја, произведена во Србија и дека е можна „неговата миграција“.
Производот што не можеле да го извезат е и сок од дива боровинка, кој бил вратен од границата со Хрватска. Иако на сајтот на RASFF пишува дека производот е вратен во Србија на 5 април, не пишува зошто, но пишува дека причината не е опасна.
Ознаката „сериозно“, напишана со црвени букви е до веста од 22 март, кога Холандија повлече од пазарот замрзнатите цреши произведени во Србија. Содржеле недозволени количини на пестицидот диметоат – 0,044 милиграми на килограм, додека дозволената количина е 0,01 мг.
Иако количеството на остатоци од пестицидот металаксил пронајдено во кисели краставички од Србија не е опасно, туку едноставно не е во согласност со стандардите на Европската Унија, на 29 февруари ни беше вратен контингент од оваа стока од границата со Хрватска. Како што се наведува, анализите покажале дека производот содржи 0,022 милиграми на килограм, додека максимално дозволеното е 0,01 mg.
Исто така, на 14 февруари во Италија е утврдено дека замрзнатите капини произведени во србија содржат вирус од групата норовирус кој предизвикува стомачен грип или гастроентеритис кај луѓето.
Иако овој производ не беше вратен, Полјаците на 6 февруари утврдија високо ниво на акриламид, супстанца формирана на високи температури, која потенцијално го зголемува ризикот од рак, во бисквит. Единствената причина зошто овој производ не ни беше вратен е затоа што едноставно веќе не беше на пазарот.
Што се случува со храната за која било откриено дека содржи опасни материи никогаш не било официјално објавено.