Сара Павловска и нејзиниот десерт - торта со моркови / Фото: Приватна архива

Сара Павловска со едноставно, а слатко задоволство: Здрава торта со моркови

Сара Павловска е млада девојка која по професија е сметководител, а во слободното време сака да ја изразува својата креативност со експериментирање во кујната.

Вкусните рецепти на Сара можете да ги прочитате на нејзиниот инстаграм-профил @spavlovskaaa кој, патем, е вистинско визуелно уживање.

Овојпат, Сара ни споделува идеја за едноставно, а слатко задоволство – здрава торта со моркови.

„Ова е најлесната торта со моркови која некогаш ќе ја направите. Можете да ги оставите садовите за матење, бидејќи тестото се прави директно во блендер“, вели Сара.

Потребни состојки:

– Спреј за готвење или масло, за тава
– ⅓ чаша брусница или ½ чаша суво грозје
– 3 средни моркови, излупени и крупни исечкани
– 2 големи јајца
– 2 лажици јаворов сируп
– ¼ чаша млеко или млеко од јаткасти плодови
– ¼ чаша кокосово масло, стопено и малку изладено
– 1 чаша овес изблендиран и 2 супени лажици интегрално брашно
– 2 лажички цимет
– ¾ лажичка ситна сол
– 42 г незасладен рендан кокос
– 1 лажичка прашок за печиво
– 40 г сечкани ореви
– ½ маскарпоне

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 180 степени. Подмачкајте ја тавата за печење со кокосово масло или со спреј за готвење. Обложете ја тавата со хартија за печење, оставајќи простор на страните. На тој начин, колачот полесно ќе се извлече од тавата за печење. Ставете ги брусниците(или сувото грозје) во помал сад и додајте вода.

Ставете ги морковите во блендер. Блендирајте додека морковите не се многу ситно исечкани. Сѐ префрлете во сад. Земете една крпа и исцедете ја водата од морковот.

Додајте ги јајцата, јаворовиот сируп, млекото, кокосовото масло, циметот, солта и ванилата. Блендирајте додека не се изедначи смесата. Потоа додајте ги и брашното, сечканиот кокос и прашокот за пециво. Мешајте во сад сѐ додека не се изедначи.

Исцедете ги брусниците(или сувото грозје) и додајте ги во тестото, заедно со сечканите моркови и оревите (ако користите).

Истурете ја смесата во подготвената тава и распоредете ја во рамномерен слој. Печете додека не порумени и проверете со чепкалка во средината, истата да излезе чиста, печете околу 45 минути.

Ставете ја тавата на решетка за ладење и оставете да се излади 10 минути. Повлечете тенок нож по страните на тавата, а потоа внимателно користете ги рачките од хартијата за да ја извадите.

Уживајте.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот


error: Не е дозволено копирање на содржината !!