Фото: Wikimedia Commons

Рецепт за највкусните посни болоњезе тестенини со црвена леќа

Најдобрите посни болоњезе тестенини со црвена леќа се многу ароматични, преполни со вкус и нема да ја забележите разликата во однос на онаа со месо.

Состојки:

– 1 ½ лажица маслиново масло

– 1 поголем кромид, исечкан на коцки

– 4 чешниња лук, ситно сечкани

– 1 лажичка сушено оригано

– 1 лажичка сушена мајчина душица

– 1 ½ лажичка сол, плус повеќе по вкус

– бибер по вкус

– 150 грама доматен сос

– 120 мл суво црвено вино

– 720 мл бујон (коцка за супа) од зеленчук

– 185 грама црвена леќа, натопена

– 35 грама ореви, ситно сечкани

– 410 грама домати пелато

– 400 грама таљатели

– 1 лажица балсамико оцет

– магдонос или босилек за декорација

• За уште подобар вкус на доматите, користете цели излупени домати и изгмечете ги со рака.

• Ако немате балсамико оцет, заменете го со 1-2 лажички шеќер (кафеав или кокосов). Додадете само 1 лажичка, а потоа пробајте и додадете уште по потреба.

Подготовка:

За да направите посни тестенини, прво потопете ја леќата во вода 30 или до 60 минути. Во меѓувреме, подгответе ги сите други состојки – исечкајте ги кромидот и лукот, исечкајте ги оревите итн.

Загрејте длабока тава на силен оган. Додадете маслиново масло, а кога ќе се загрее, додадете го кромидот и зачинете со прстофат сол. Повремено мешајте и пржете го кромидот, околу 5 минути.

Додадете неколку лажици вода и промешајте. Продолжете да го динстате кромидот, додавајќи уште вода на секои неколку минути и често мешајќи за да не изгори, додека кромидот не омекне и порумени, околу 9-10 минути. Додадете лук, мајчина душица, оригано, сол и бибер по вкус. Мешајте често и чекајте смесата да зоврие околу 60-90 секунди.

Измешајте го и доматниот сос и варете 2-3 минути да се карамелизира со често мешање додека не добие потемна црвена боја.

Ако користите црвено вино, сипете го во тавата и одглазирајте. Гответе 1-2 минути, додека не испари мирисот на алкохол и смесата не стане слична на џем.

Сипете ја супата од зеленчук и измешајте. Додадете леќа и ореви и промешајте. Загревајте додека смесата не зоврие, а потоа намалете ја топлината на минимум и динстајте 20 минути, повремено мешајќи.

Додадете ги излупените домати и динстајте уште 15-20 минути или додека леќата не омекне, повремено мешајќи за да не изгори.

Во меѓувреме, варете ги тестенините до ал денте. Одделете една лажичка вода од готвењето на тестенините. Исцедете ги тестенините, но не ги плакнете.

Додадете балсамико оцет во болоњезе сосот и измешајте да се соедини. Додадете ги топлите сварени тестенини во болоњезе и измешајте, додавајќи ја резервираната вода доколку е потребно.

Украсете со сечкан магдонос или босилек. Уживајте!

 

 

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот