Фото: Wikimedia Commons

Рецепт за посна сарма со ориз, а во комбинација со проја е уште повкусно

Доколку постите, можете да си направите посна сарма со ориз. Уште кога на тоа ќе додајте проја, ќе имате комплетен ручек.

Состојки:

– голема главица кромид
– 1 голем морков
– 100 грама ориз
– 1 голем компир
– 1/2 корен од целер
– зачин, мелена црвена пиперка
– толчена лута пиперка
– црн бибер
– масло
– 1 главица лук ситно исечкан
– ловоров лист
– 1 главица кисела зелка

Подготовка:

Зелката малку измијте ја, а потоа одвојте ги листовите и извадете го задебелениот корен. На масло пропржете го сечканиот кромид и изренданиот морков. Додајте ги измиениот ориз и целерот и компирот исечкани на коцки. Додајте ги сите зачини, измешајте и завиткајте ја сармата. Наредете во земјен лонец, па додајте ловоров лист и уште малку истолчена лута пиперка и масло.

Покријте и крчкајте во рерна околу 2 часа. Кога сармата ќе биде готова, уште повеќе ќе уживате во нејзиниот вкус ако ја јадете со топла проја.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот