Фото: Mohammad Ata / Zuma Press / Profimedia

Рецепт за полнети тиквички од Блискиот Исток, кои ќе сакате да ги јадете секој ден

Полнетите тиквички се класично либанско јадење кое се подготвува во секое семејство и е многу популарно. Обично се полнат мали, широки, светлозелени тиквички од Блискиот Исток, но нашите домашни, обични летни тиквички ќе ги заменат.

Во овој рецепт нема да ви треба издлабената средина од тиквичките, така што можете да имате половина од вашиот ручек за следниот ден, на пример, ако од „остатоците“ направите ќофтиња од тиквички.

Во Либан и Блискиот Исток има неколку варијации на ова јадење, но најзастапена е онаа за која го имаме рецептот – со сос од домати, додека друга варијација која често ќе ја сретнете во тие региони е онаа со сос од јогурт.

Овој рецепт, со сос од домати и мешавина од мелено говедско месо и ориз, сигурно ќе ве потсети на филот што го користиме за полнење пиперки. Разликата е само во неколку зачини, а ние сме сосема убедени дека тиквичките би биле сосема задоволнителни и од нашиот фил за пиперки.

Состојки:

7-8 тиквички, измиени, исцедени и издлабени
200 г доматно пире
1 лажичка сол
4 чаши вода

За полнење:

1 чаша ориз со средно зрно
230 г посно мелено говедско месо
2 големи зрели домати, исечени на парчиња
1 лажичка мелено пименто
½ лажичка мелен црн пипер
1 лажичка мелен цимет
1 лажичка сол
2 лажици омекнат путер

Подготовка:

Измијте ги и исушете ги тиквичките, исечете ги краевите. Внимателно издлабете ги тиквичките со нож. Зачувајте го месото и искористете го за друго јадење, на пример пржени ќофтиња од тиквички.

Измешајте ги доматите во мазна смеса.

Во поголем сад добро измешајте ги состојките за филот – оризот, меленото говедско месо, путерот, блендираните домати, зачините и солта.

Наполнете ја секоја тиквичка со смесата од месо и ориз со раце. Оставете половина сантиметар од врвот на тиквичката празна, бидејќи филот ќе се зголеми кога ќе се свари оризот.

Полнетите тиквички ставете ги во поголемо тенџере и додадете вода, колку да ги покрие тиквичките.

Поклопете го тенџерето и варете на средна температура додека водата не зоврие.

Намалете го огнот и додадете го пирето од домати.

Покријте го тенџерето и продолжете да готвите 45 минути или додека тиквичките не омекнат и филот со ориз е целосно сварен.
Доколку е потребно, додадете повеќе сол.

Послужете и уживајте!

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот