Фото: Fabio Balbi / Alamy / Alamy / Profimedia

Рецепт за лазања супа: Вкусен спој на предјадење и омилената паста

Едно од омилените италијански деликатеси овој пат во ново гастрономско руво.

Состојки:

– 1 лажица маслиново масло

– 1 лажица путер

– 1 главица кромид, ситно сечкан

– 2 чешниња лук

– 450 грама мелено месо (свинско, говедско – може и да се меша)

– 1 лажица доматен концентрат

– 1 голема конзерва домати пелати

– 4 шолји пилешки бујон

– 8 кори за лазања

– 1 лажичка свежо оригано

– 1 грст сечкан свеж босилек

– 1 грст сечкан свеж магдонос

– кисела павлака

– рендано сирење

Фото: Anatolii Riepin / Alamy / Alamy / Profimedia

Подготовка:

Сипете ги путерот и маслото во тавата. Додајте го меленото месо и иситнете го со дрвена лажица. Зачинете со сол, бибер и додајте ситно сечкан кромид. Кога ќе заруменат, прелијте со концентратот од домати, бујонот и доматите. Кога ќе почне да врие, додајте ја павлаката за готвење и убаво измешајте. Рачно кршете ги лушпите од лазањите и додајте ги да се варат. Зачинете со сол и бибер. Откако тестенините ќе омекнат, додајте кисела павлака и рендано сирење и послужете ги топли посипани со сечкани зачини.

Добар апетит! 

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот