Фото: Isabelle Boucher / Flickr

Рецепт за есенски брауни со тиква: Ваков десерт не сте пробале!

Американците се познати по чоколадниот колач т. н. брауни, кој лесно и брзо се прави, а воедно има прекрасен вкус.
Брауни во последните неколку години стана доста популарен и кај нас, а денеска ви носиме рецепт за есенски брауни со тиква. Со причина е еден од најпопуларните колачи меѓу сладокусците, бидејќи ароматичниот колач со тиква, со својот вкус ќе ги задоволи сите ваши сетила.

Состојки:

– 150 грама брашно
– 2 лажици какао во прав
– 250 грама темно чоколадо
– 150 грама путер
– 300 грама шеќер
– 4 јајца
– 200 грама варена, исцедена тиква
– 200 грама кокосов јогурт (или грчки јогурт)
– 1 лажичка цимет
– прстофат сол
– прстофат морско оревче

Подготовка:

Рерната загрејте ја на 180 степени. Чоколадото и путерот растопете ги во тенџере на тивок оган, убаво измешајте и додајте 80 грама пире од тиква. Сипете 250 грама шеќер, измешајте и оставете ја смесата да се излади. Постепено додавајте 3 јајца. Одделно измешајте ги брашното, солта, какаото во прав и зачините. Промешајте, па соединете со чоколадната смеса. Во плех обложен со хартија за печење, сипете ја смесата. Во еден сад измешајте ги кокосовиот јогурт, јајцето, преостанатиот шеќер и пирето од тиква. Мазната смеса прелијте ја врз смесата во плехот. Печете 30-35 минути, во рерна загреана на 180 степени. Оставете ги брауните да се изладат, па исечете ги и послужете. Добар апетит!

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот