Фото: Профимедиа

Рецепт за бадниково лепче: Обичајот е да се крши, да не се сече

За Бадник се приготвува посна вечера, а традиционално на трпезата треба да се најде и погача. Покрај ова посно бадниково лепче, на трпезата треба да има и суви сливи, суви смокви, овошје… Верувањето е дека колку повеќе различни плодови ставите на послужавник, толку поплодна ќе биде годината. Обичаите зависат од регионот во кој живеете, но она што е важно за секоја област е дека погачата се крши, не се сече.

Состојки:

– 700 г брашно
– 400 мл топла вода
– 1 рамна лажица сол
– 1 ќесичка прашок за печиво
– 50 мл масло

Подготовка:

Во вода измешајте ги солта, прашокот за печиво и брашното (200 грама), а потоа додајте масло и убаво измешајте за да добиете изедначена, мазна смеса. Потоа додајте ја преостанатата количина брашно и замесете тесто. Тестото премачкајте го со масло (околу 2 лажици), покријте го и се оставете половина час да одмори. Извадете го тестото на набрашнета површина, а потоа развлечете го со раце за да направите погача (како поголема и потенка лепиња).

Округлата тепсија подмачкајте ја со масло и посипете ја со брашно, а потоа ставете ја погачата и повторно покријте ја, па оставете ја да отстои 20 минути. Премачкајте со масло, па печете во загреана рерна на 200 степени околу 30 минути.

Готовата погача премачкајте ја со вода, завиткајте ја во крпа и оставете ја до сервирање.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот