Фото: Flickr

Одлично предјадење и за слави: Лења пита со сирење

Едноставен рецепт за неодолив појадок, вечера или ужина – солена лења пита со сирење.

Лења пита е еден најпознатите деликатеси кој се прави со јаболка. Пробајте ја и солената варијанта и испечете неодолива лења пита со сирење.

Многу е едноставно и практично, а на сите ќе им се допадне. Одлична идеја е и за празнична трпеза, а доколку не сте смислиле мени, ова е наш предлог.

Состојки:

– 2 јајца
– 100 мл масло
– 30 г шеќер
– 100 мл јогурт
– 250 г брашно
– 1 прашок за печиво

За фил:

– 250 г фета сирење
– 4 лажици кисела павлака
– 2 јајца
– 2 лажици брашно

Подготовка:

Јајцата се матат со шеќер, па се додаваат маслото, јогуртот и просеаното брашно со прашокот за печиво. Половина од смесата сипете во тепсијата и печете кратко време (околу 10 минути) во загреана рерна на 180 степени.

За тоа време подгответе го филот со сирење. Во сад измешајте фета, кисела павлака, јајца и брашно. Добро соединете ги и сипете врз кората. Прелијте ја преостанатата смеса за кората и вратете ја во рерна уште 20-30 минути.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот


error: Не е дозволено копирање на содржината !!