Фото: Free Malaysia today

Научник од Харвард открива: Кој е поздрав појадок за децата – овесна каша или јајца?

Она што многумина го сметаат за здраво всушност и не е добра опција.

Појадокот е, без сомнение, најважниот оброк и со децении е предмет на најмногу дебатирани дискусии. На оваа тема се напишани студии, спроведени се истражувања, се водат дискусии. И денес, лекарите и нутриционистите постојано нагласуваат колку е важен појадокот. Тие наведуваат дека првиот утрински оброк го поттикнува метаболизмот, ги запира ноќните напади на глад, ја спречува дебелината, го намалува ризикот од дијабетес и ја подобрува концентрацијата.

Јасно е дека појадокот не треба да се прескокнува, но и покрај сите истражувања, многумина сè уште се во дилема што всушност да јадат за појадок.

Во желбата да се хранат правилно и здраво, многу луѓе во последниве години сè почесто појадуваат овесна каша, а им ја даваат и на своите деца.

Овесот долго време се промовираше како здрав појадок, но прашање е дали навистина е така.

Студијата на д-р Дејвид Лудвиг од Харвард покажува дека не е. Ако сакате да останете сити подолго време, да ги избегнете нападите на глад и да ги држите под контрола метаболизмот и нивото на шеќер, овесната каша можеби не е најдобриот избор.

Студија: Овесна каша против омлет

Лудвиг им дал на група дебели тинејџери три различни појадоци со приближно исти калории, но различни состави – инстант овесна каша, интегрален иситнет овес и омлет.

Потоа ги затворил во една просторија, им ја мерел крвта на секој час и ги пуштал да се јават со притискање на копче кога ќе огладнеле.

Резултатите беа мошне јасни: групата која јадела овесна каша имала значително зголемено ниво на инсулин, кортизол и адреналин. Тие побрзо огладнувале и изеле 81 отсто повеќе храна од групата која јадела омлет. Дури и групата на оние што го земала интегралниот овес јадела 50 отсто повеќе од групата што јадела омлет.

Зошто овесната каша не е најдобра за појадок

Овесната каша, особено онаа од продавница со додаден шеќер, го зголемува шеќерот во крвта, што доведува до скок, а потоа до пад на инсулинот. И тоа нè прави погладни, па јадеме повеќе. Во исто време, телото го ослободува хормонот на стрес, што го отежнува регулирањето на апетитот и нивото на енергија, пишува thehumanix.com.

Ова е всушност причината зошто оние кои за појадок јадат храна богата со јаглехидрати често се чувствуваат тромо, забавено и мораат да грицкаат нешто пред ручек, а покрај тоа се нарушуваат и други важни процеси во организмот.

Јајцата се подобра опција за појадок

Ако сакате стабилна енергија во текот на денот, помалку напади на глад и подобар метаболизам, протеините и мастите се вистинскиот избор. Јајцата, авокадото, јаткастите плодови или протеинскиот шејк ќе ве одржат подолго сити и ќе помогнат во одржување на стабилниот шеќер во крвта.

Овесот не е нужно лоша опција, но ако сте секогаш гладни откако ќе го јадете и пред ручек мора нешто да грицкате, треба да размислите за нешто друго за појадок.

 

 

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот