
Најлесниот рецепт за вкусен ручек што „сам се готви“: Потпечени њоки со сирење
Немате многу време за готвење, но сепак сакате да уживате во убаво јадење? Овој рецепт за печени њоки со сирење е совршено решение.
Препорачано
Доволно е сите состојки да ги ставите во огноотпорен сад, јадењето да го ставите во рерна и да го оставите да се испече. За тоа време можете да се занимавате со други работи или едноставно да се одморите.
Њоките можете претходно да ги направите од компири и брашно, но најбрзо ќе се подготват ако ги користите оние веќе подготвени за термичка обработка од продавница.
Ручекот ќе биде готов за околу половина час ако користите и готов сос од домати од тегла.
Состојки:
– 700 милилитри сос од домати
– 500 грама њоки
– 150 милилитри пилешки бујон
– 100 грама рендана гауда
– 30 грама рендан пармезан
– ½ лажичка сув босилек
– ½ лажичка суво оригано
– растително масло по желба
– сол и бибер по желба
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 220 степени Целзиусови.
Подмачкајте ја внатрешноста на правоаголниот огноотпорен сад со растително масло.
Во сад ставете ги њоките.
Измешајте го сосот од домати со пилешкиот бујон, сол, бибер, суво оригано и босилек. Измешајте ги њоките во сосот.
Сè заедно ставете во претходно подмачкан огноотпорен сад и ставете го во загреана рерна околу 20 минути или додека њоките термички не се обработат до крај.
Кон крајот на печењето додајте рендана гауда и пармезан и печете во рерна околу пет минути.
Послужете топло со салата по избор.