
Киселата зелка е здрава, но еве кој не треба да ја јаде!
Кисела зелка дефинитивно не е за секого и за тоа постои добра причина.
Препорачано
-
1
-
2
-
3
Поради својот состав, особено високата содржина на сол и киселост, постојат одредени групи на луѓе кои киселата зелка треба да ја консумираат со претпазливост или целосно да ја избегнуваат.
Еве кој треба да обрне внимание:
Луѓе со висок крвен притисок
Киселата зелка е богата со натриум поради процесот на ферментација и додавањето сол. Прекумерното внесување сол може да ја влоши хипертензијата и да го зголеми ризикот од кардиоваскуларни проблеми.
Луѓе со проблеми со бубрезите
Вишокот на натриум може дополнително да ги оптоварува бубрезите, особено кај луѓето со хронична бубрежна болест.
Луѓе со чувствителен стомак или гастритис
Киселината во зелката може да ја иритира слузницата на желудникот кај луѓето со гастритис, чир на желудникот или оние кои се чувствителни на кисели намирници.
Луѓе склони кон надуеност
Ферментираните намирници како кисела зелка може да предизвикаат надуеност и зголемено создавање гасови кај луѓето кои не се навикнати на овој вид храна.
Луѓе со нетолеранција на хистамин
Киселата зелка содржи хистамин, кој може да предизвика симптоми како главоболки, осип или дигестивни проблеми кај луѓето со нетолеранција на хистамин.
Пациенти кои земаат одредени лекови
Луѓето кои користат диуретици, АЦЕ инхибитори или лекови за намалување на крвниот притисок треба да внимаваат на нивниот внесот на натриум, бидејќи тоа може да ја намали ефикасноста на терапијата.
Ако спаѓате во оваа група, препорачливо е да се консултирате со лекар или нутриционист пред да ја вклучите киселата зелка во вашата исхрана.
За повеќето луѓе, киселата зелка е здрава, богата со пробиотици и може да придонесе за здравјето на цревата. Меѓутоа, луѓето со специфични здравствени состојби треба да бидат претпазливи или да се консултираат со стручњак.