Фото: pexels-mart-production

Кафеавиот ориз всушност не е поздрав од белиот ориз: содржи дури 40 отсто повеќе штетни состојки

Кафеавиот ориз долго време има репутација како многу поздрава алтернатива на белиот ориз. Сепак, новото истражување покажа дека содржи значително поголеми количини на арсен.

Поточно, истражувачите откриле дека кафеавиот ориз содржи 24 отсто повеќе арсен и 40 отсто повеќе неоргански арсен (познат канцероген) од белиот ориз. Редовното консумирање на кој било арсен може да доведе до проблеми со кожата и варењето, како и зголемен ризик од дијабетес, рак и кардиоваскуларни болести.

Експертите истакнаа дека постои потенцијален ризик од штетна изложеност на арсен од кафеав шеќер кај децата на возраст под пет години. Кафеавиот ориз акумулира повисоки нивоа на арсен бидејќи штетниот елемент се акумулира во надворешните слоеви на зрното, кои се задржуваат во кафеавиот ориз.

Од друга страна, тие се отстрануваат при преработката на белиот ориз. Тоа значи дека иако кафеавиот ориз има повеќе влакна и хранливи материи, тој има и поголема доза на арсен.

Ова не значи дека треба целосно да избегнувате да јадете кафеав ориз. Истражувачите препорачуваат едноставни методи кои можат да ја намалат содржината на арсен, како што се: темелно испирање на оризот.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот