
Гастроентеролозите открија која вкусна храна е најопасна за крвните садови
Лекарите и нутриционистите често зборуваат за важноста на правилната и здрава исхрана, бидејќи таа е еден од факторите од кои зависи здравјето на целиот организам. Меѓутоа, и понатаму често посегнуваме по храна која е многу штетна и која, според гастроентеролозите, го труе телото.
Препорачано
-
1
-
2
-
3
Особено е важно да се ограничи консумирањето на колбаси и чадени производи. На крвните садови негативно влијаат навидум безопасни задоволства како што се колачи, бонбони, колачи, мафини, кечап, сосови и разни грицки. Таквата храна е полна со сол, конзерванси, шеќер, разни адитиви, дури и хидрогенизирани масла и маргарин. Овие евтини замени за путер при загревањето ослободуваат канцерогени материи и ги ослободуваат во телото.
Трансмастите се опасни затоа што телото не ги апсорбира, туку се таложат во сврзното ткиво и одат во поткожното масно ткиво. Ова го отежнува производството на инсулин, влијае на формирање на наслаги во крвните садови (плакови) и го зголемува ризикот од срцеви заболувања. Со други зборови, трансмастите го зголемуваат нивото на холестерол, предизвикуваат отпорност на инсулин (инсулинска резистенција) и дијабетес. Тие предизвикуваат зголемување на телесната тежина, што ги оптоварува различните органи и системи.
Накратко, за здраво тело важно е да се јаде храна богата со хранливи материи кои го хранат микробиомот: овошје, зеленчук, цели зрна, јаткасти плодови, семки и мешунки. Сите овие намирници содржат влакна и полифеноли кои ги хранат добрите бактерии. Добра опција е ферментираната храна како кефир, кисела зелка и кимчи, кои се богати со пробиотици кои се погодни за цревата. И, се разбира, не заборавајте да пиете многу вода.