Фото: pexels-alleksana

Фрижидер или шкафче? Експерт објаснува каде е најдоброто место за складирање чоколадо

Со приближувањето на празниците и сезоната на слатки, долгогодишната дебата за правилното складирање на чоколадото се заканува повторно да ги подели домаќинствата. Прашањето дали да го чувате омиленото задоволство во фрижидер или во шкафче во кујната е жестоко дебатирано, со силни аргументи од двете страни.

Но, експертот за складирање храна, Џошуа Хјустон, тврди дека постои јасен и недвосмислен одговор на оваа слатка дилема, пишува „Мирор“.

Зошто фрижидерот не е добар избор?

Според Хјустон, складирањето чоколадо во фрижидер е лоша идеја од неколку клучни причини. Првата и најочигледна е способноста на чоколадото да ги апсорбира мирисите на друга храна во фрижидерот. Никој не сака неговото чоколадо да мириса на кромид или остатоци од вечера.

„Второ, ниските температури можат да го направат чоколадото речиси безвкусно. Студот ги затапува сложените вкусови на какаото, одземајќи голем дел од задоволството што го нуди чоколадото“, објаснува Хјустон.

Дали некогаш сте забележале дека вашето чоколадо развило непривлечна бела обвивка, како да се расипало? А фрижидерот е веројатно виновен.

„Промена на бојата е уште еден голем проблем. Ова се случува кога влагата во фрижидерот предизвикува таканаречено ‘цветање на шеќер’, процес во кој шеќерот се крева на површината на чоколадото“, вели Џошуа.

Шкафчето е победник – но под одредени услови

Иако рокот на траење на чоколадото може да се движи од 10 месеци до две години (темните сорти траат подолго поради нивната помала содржина на млеко), се чини дека кујнското шкафче излегува на врвот во битката за зачувување на вкусот.

„Вашето шкафче е подобра опција сè додека е суво, бидејќи влагата може негативно да влијае на вкусот со текот на времето. Идеалната температура за складирање на чоколадо е помеѓу 12 и 18 степени Целзиусови, бидејќи сè над тоа може да доведе до топење“, заклучува Хјустон.

За да го одржите вашето чоколадо свежо и вкусно што е можно подолго, експертот нуди уште неколку корисни совети.

„Ако отворите чоколадо, завиткајте го остатокот во херметички затворена амбалажа или ставете го во сад. Ова ќе помогне да се заштити чоколадото од влага и надворешни мириси што би можеле да влијаат на неговиот вкус“, советува тој.

Исто така, клучно е чоколадото да се чува подалеку од директна сончева светлина. Светлината не само што го предизвикува претходно споменатото „цветање на шеќер“, туку го забрзува и топењето. Важно е да се напомене дека чоколадото со цветање на шеќер е сè уште безбедно за јадење, но неговиот изглед и текстура може да бидат помалку привлечни, а вкусот може да биде малку поинаков.

Накратко, додека фрижидерот може да изгледа како логично решение за спречување на топење, кујнскиот шкаф е многу подобар избор за зачувување на богатиот вкус и фината текстура. Следете ги овие совети и вашето чоколадо секогаш ќе биде подготвено за уживање во најдобро издание.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот