
Експерти откриваат кои се најдобрите извори на протеини
Протеините се од суштинско значење за здравјето бидејќи учествуваат во бројни функции на телото.
Препорачано
„Протеините се присутни во секоја клетка на телото и се клучни за имунитетот, производството на хормони и ензими, згрутчувањето на крвта, видот и балансот на течности“, објаснила диететичарката Даун Менинг за „Парада“.
Протеините се состојат од 20 амино киселини, а девет од нив се есенцијални – телото не може да ги произведе и мора да се консумираат преку храна.
„Комплетните протеини кои ги содржат сите девет есенцијални амино киселини доаѓаат од животински извори како месо, риба, јајца и млечни производи“, вели диететичарот Британи Вернер.
Покрај тоа, разновидноста во внесот на протеини е од суштинско значење за урамнотежена исхрана.
„Препорачувам различни извори на посни протеини за да се обезбеди рамнотежа на есенцијалните амино киселини и да се добијат витамини и минерали“, истакнала Менинг.
Вернер додава дека разновидноста во исхраната е важна за долгорочна одржливост: „Мешањето на различни извори на протеини ја спречува заситеноста во исхраната и обезбедува внесување на сите потребни хранливи материи“.
За веганите, Вернер им препорачува цели растителни протеини како соја, киноа и тофу за да ги задоволат нивните нутритивни потреби.
Кога станува збор за најдобриот извор на протеини, нутриционистите се согласуваат дека всушност е најдобро да се консумира разновидна, наместо да се фокусира на еден извор на протеини.
„Препорачувам различни извори на посни протеини за да се обезбеди рамнотежа на есенцијалните амино киселини и мешавина од витамини, минерали и хранливи материи“, рекла Менинг.
Значи, за оброци и закуски, нутриционистите предлагаат комбинирање на растителни и животински протеини.
„Салатата со лосос, црн грав и леќа е одличен пример за оброк богат со микронутриенти, влакна и протеини“, препорачала Вернер.
Менинг додава: „За ужина, пробајте грчки јогурт со овошје и јаткасти плодови или протеинско смути со протеин од сурутка“.
Таа, исто така, забележува дека сурутката е „најчестата форма на протеински прав бидејќи е лесно сварлива и брзо се апсорбира“.
Препорачаниот дневен внес на протеини е најмалку 0,8 грама на килограм телесна тежина, но може да биде поголем, во зависност од целите како што е градењето на мускулите.
„Знаците на недоволно внесување вклучуваат мускулна слабост, замор и побавно зараснување на раните“, објаснила Вернер.
Таа советува следење на внесот на протеини преку апликации или во тетратка и рамномерно распределување на внесот на протеини преку оброците во текот на денот.
„Разновидноста и рамнотежата во внесот на протеини се клучот за здрава исхрана и постигнување на вашите цели“, заклучила Вернер.