
Експерт предупредува: Некои намирници можат да влијаат на тоа како мирисаме, и тоа непријатно
Во последно време, сè повеќе се зборува за тоа како храната влијае на мирисот на телото, но не само кога станува збор за лук или кромид. Експерката Ерин Палински-Вејд истакнува дека одредена храна може да ги интензивира непријатните мириси што телото ги испушта преку кожата, здивот или потта.
Препорачано
-
1
-
2
-
3
Иако мирисот на телото е во голема мера индивидуален по природа и зависи од бактериите на кожата и начинот на кој телото ја разградува потта, она што го јадете исто така игра значајна улога, пишува „Њујорк пост“.
Храна што може да влијае на тоа како мирисаме
Постојат состојки во нашата дневна исхрана кои можат да имаат неочекувано влијание врз мирисот на телото. Иако можеби не изгледаат проблематично на прв поглед, некои намирници можат значително да го променат начинот на кој мирисаат нашите тела.
Риба
Мирисот на морската храна е познат на сите, но за некои луѓе може да стане дел од нивниот мирис на телото на непријатен начин. Во екстремно ретки случаи, телото го претвора холинот, соединение што се наоѓа во рибата и морските плодови, во триметиламин – хемикалија што има исклучително силен и непријатен мирис на скапана риба. Ова миризливо соединение потоа се шири низ целото тело и се излачува преку здивот и кожата, според Клиниката Кливленд.
Луѓето со оваа состојба, позната како триметиламинурија, исто така можат да мирисаат лошо по јадење грав, брокула, карфиол, кикирики или производи од соја.
„Сепак, тоа е многу ретка состојба која влијае само на неколку стотици луѓе ширум светот, додека повеќето луѓе можат безбедно да уживаат во риба“, објаснил експертот.
Зеленчук
Иако зеленчукот се смета за еден од најздравите избори на храна, тој може да предизвика неочекувани мириси кај некои луѓе. Зеленчукот како брокула, зелка, карфиол и прокељ може да предизвика непријатен мирис бидејќи ослободуваат сулфурна киселина, која се засилува со пот, здив и гасови.
Зачини
„Познато е дека некои зачинети јадења го зголемуваат мирисот на телото поради соединенија што содржат сулфур и специфични метаболити“, изјавила диететичарот Ерин Палински-Вејд.
Клиниката во Кливленд вели дека зачините како кари и ким содржат „испарливи соединенија“ кои се апсорбираат во крвотокот и се излачуваат преку потта, што доведува до мирис на телото.
Црвено месо
„Прекумерната консумација на црвено месо може да влијае и на мирисот на телото“, рекла Палински-Вејд.
Протеините во црвеното месо може да бидат без мирис кога се потите, но кога тие реагираат со бактериите на вашата кожа, нивниот мирис се интензивира.
Начини за да го подобрите мирисот на телото
Не секој е подеднакво чувствителен на мирисите што доаѓаат од јадење одредена храна – генетските разлики играат голема улога во тоа колку мирис се развива и колку ќе биде изразен.
„Можете да го подобрите начинот на кој мирисате со намалување на храната богата со сулфур, црвено месо и зачинета храна, како и со зголемување на внесот на вода, овошје и зеленчук“, советувал Палински-Вејд.
Храната како јаболка, лиснат зеленчук, јогурт и зелен чај може да помогне во неутрализирање на соединенијата што предизвикуваат мирис и да ги поддржи корисните бактерии во цревата, што може да помогне во намалувањето на мирисот. Покрај исхраната, редовната хигиена е исто така клучна.
„Редовното капење и користењето антибактериски сапун, како и носењето облека што дише, може да бидат ефикасни. Исто така, доволно хидратација, квалитетен сон, намалување на стресот и редовно вежбање, сето тоа може да има позитивен ефект врз вашиот метаболизам, што може дополнително да го подобри вашиот мирис“, реклаПалински-Вејд.
Ако сте загрижени за постојан лош здив, препорачливо е да ги следите вашите навики во исхраната, да ги примените овие совети и да побарате стручен совет доколку е потребно.