unsplash

Домашни мајстории: Подгответе си топено сирење

Правењето топено сирење во домашни услови е многу едноставно, а тоа е повкусно од купеното и не содржи хемикалии. Има конзистенција како вистинско топено сирење, но, е по здраво, бидејќи нема вештачки додатоци.

Ставете 500 г домашна урда во сад, додајте 1 јајце, 0,5 шолја сода бикарбона и 2/3 лажичка сол. За производот на крај да не биде зрнест, матете со миксер или блендер. По матењето базата треба да е хомогена смеса, густа како кисела павлака.

Земете тенџере кое е поголемо од садот со смесата и ставете вода, па над него ставете го садот со смесата, само да не допира во водата. Ставете на шпорет да проврие водата, па намалете ја температурата и мешајте постојано.

По 10 минути основата за топено сирење ќе стане течна, тоа значи дека почнала да се топи. Не престанувајте со мешање и продолжете да варите.

По 10-15 минути смесата ќе се згусне и ќе стане леплива. Ако сакате може да додадете мелени зачини, лук и сол. Извадете го садот тенџерето со вода и префрлете ја смесата во соодветен сад премачкан со путер. Кога ќе се излади сирењето ставете го во фрижидер да се стегне, па можете да го мачкате на крцкаво лепче.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот