Фото: Pixabay

Десерт во кој сигурно ќе уживате: Лесен рецепт за панакота

Панакота е традиционален италијански десерт налик на пудинг. Иако најчесто се служи во ресторани и слаткарници, всушност многу лесно се подготвува дома. Овој десерт е создаден на северот на Италија, а во буквален превод од италијански значи „варен крем“.

Создаден е како комбинација од крем и шеќер, ароматизиран со ванила, а се сервира во облик на чаша или мал, кружен калап во кој се формира додека се лади.

Покрај тоа што е лесна и вкусна, панакота е омилен десерт ширум светот поради леснотијата на подготовка. Благиот, млечен вкус и многубројните можности за подготовка, како фил од карамела, растопено чоколадо или комбинација со овошје, го прават идеален десерт со лажица за секое време од годината.

Состојки за панакота:

– 500 мл слатка павлака
– 1 стапче ванила
– 8 листови желатин
– 80 г шеќер

Подготовка:

Започнете со подготовка со ставање на листовите од желатин во ладна вода 10 до 15 минути. Исечете го стапчето од ванила по должина и изгребете ги семките со нож. Во меѓувреме во тенџере со средна големина ставете ја слатката павлака, додајте ги шеќерот, семките и стапчето од ванила.

Загрејте на тивок оган додека не почне да врие, а потоа прекинете со загревањето и оставете го тенџерето на страна. Кога желатинот ќе се раствори, исцедете го од водата и додадете го во течноста со кремот што сте ја загреале и мешајте додека желатинот целосно не се раствори.

Подгответе тркалезни калапи со капацитет од 150 мл, наполнете ги со панакотата и оставете ги во фрижидер најмалку пет часа. Кога ке се оформат и ќе се стегнат, секој калап потопете го во врела вода неколку секунди и превртете го на чинија.

Можностите за послужување и украсување се многубројни: панакотата можете да ја сервирате сама или со прелив по ваш избор, како карамела, растопено чоколадо или овошен фил.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот