
Австриската угостителска индустрија „преживува“ со помош на мигрантите
Угостителската индустрија и туризмот воопшто во Австрија во голема мера се поддржани од луѓе со мигрантско потекло, според студијата на австрискиот социолошки институт „Дема“, која беше цитирана од веб-страницата на Австриската радио-телевизија. Речиси половина од вработените во индустријата во Австрија се или имигранти или деца на имигранти, според студијата на социологот Гинтер Огрис. Кога ја презентираше студијата пред новинарите во Виена, тој предупреди за ризиците од рестриктивна миграциска политика.
Препорачано
„Строгата имиграциска политика е удар за економијата, особено за угостителската и хотелската индустрија“, рече Огрис.
Угостителската индустрија се карактеризира со интернационалност, што го олеснува распределувањето на работата за време на верските празници. Гастрономскиот сектор во градовите е особено населен со странски работници. Во Виена, Грац и Линц, околу 73 проценти од работниците во овој сектор имаат мигрантско потекло, во Тирол е 38 проценти, а во Салцбург е 44 проценти. Огрис претпоставува дека вистинскиот процент е поголем од дадените бројки, бидејќи сезонските работници, на пример, не се вклучени во користените податоци од пописот.
Во Виена, 35 проценти од работниците во секторот имаат австриско државјанство, при што 8 проценти од нив се натурализирани. Покрај тоа, нешто повеќе од 20 проценти се од други земји од ЕУ. Нешто помалку се од Азија (вклучувајќи ги Авганистан и Сирија), 9 проценти се од балкански земји кои не се членки на ЕУ, а 5 проценти имаат турско државјанство. Високиот процент на луѓе со мигрантско потекло не е само за работниците. Според Огрис, две третини од сопствениците на ресторани во Виена имаат и мигрантско потекло, пренесува БТА.