
Време е да се намалат даноците за хрватските угостители
Клучни проблеми на хрватските ресторани се недостатокот на квалитетна работна сила и големиот административен и даночен товар, а дојде време да се растоварат и рестораните и туристичките работници во време на силен економски раст, изјави претседателот на Хрватската занаетчиска комора ( ХОК) Далибор Кратохвил.
Препорачано
-
1
-
2
-
3
Кратохвил истакна дека ХОК е аполитичка организација чиј единствен интерес се 122.000 хрватски занаетчии, но дека бараат и им е потребна поддршка од политиката за да го доведат овој оддел на ниво во интерес на развојот, гостопримството, туризмот и економијата. Како една од клучните теми тој ја спомена реформата во стручното образование, велејќи дека на младите кои сакаат да се образуваат за занаети треба да им се овозможи повеќе време да поминуваат во хотели, ресторани, кујни и занаетчиски работилници, објави Индекс.хр.
Тој го спомена и поскапувањето на основните прехранбени производи и суровини, но и дека цените на енергетските производи во занаетчиството не пораснале силно благодарение на владините субвенции и смета дека така ќе продолжи. Министерот за туризам и спорт Тончи Главина истакна дека во изминатите две години во програмата за конкурентност на туристичката економија биле субвенционирани повеќе од 260 угостители и проекти за зелена транзиција и дека биле издвоени 3 милиони евра, а лани е решен и даночниот третман на бакшишот. Тој нагласи дека сеопфатниот реформски процес на туристичкиот систем е во тек, со цел да се одржи конкурентноста и растот на приходите и да се балансира квалитетот на животот на граѓаните и туристите, а составен дел е и можноста домашните гости да летуваат во Хрватска. Тој наведе дека се работи и на обезбедување доволно работна сила, како и поттикнување на што поголем број хрватски граѓани да се занимаваат со туризам во текот на целата година и во таа смисла го спомена зголемувањето на платите и вработувањата во текот на целата година.