
ВИДЕО | Случај „Алварез“: Подготвена е итна промена во фудбалските правила
Историската сезона во Лигата на шампионите заврши со победа на Пари Сен Жермен во големото финале. „Светците“ станаа европски шампиони за прв пат во својата историја откако го победија Интер со 5:0 во Минхен. Фудбалскиот свет зборува за фантастичната игра на тимот на Луис Енрике, но дури и три месеци подоцна, една од темите е контроверзниот пенал на Хулијан Алварез за време на мадридското дерби во осминафиналето помеѓу Реал и Атлетико.
Препорачано
Реал се пласираше во четвртфиналето по подобро изведување на пенали, а клучен беше поништениот гол на Хулијан Алварез. Аргентинскиот репрезентативец се лизна пред изведувањето на пеналот и ненамерно ја допре топката двапати. Главниот судија – Шимон Марчињак, одлучи да го поништи неговиот пенал, а Реал Мадрид се квалификуваше во следната рунда од Лигата на шампионите.
Се чини дека имаше протест од таборот на Атлетико Мадрид – со причина, но фудбалските правила јасно укажуваа дека одлуката на Марчињак била јасна. Сепак, со оглед на тоа што Алварез ненамерно ја допре топката двапати и дека неговиот контакт не влијаеше на шутот, Меѓунарднот одбор на фудбалските асоцијации размислува за промена на правилото.
ИФАБ истакнува дека ситуацијата на натпреварот помеѓу Реал Мадрид и Атлетико Мадрид не била дефинирана со правилата и дека Марчињак не постапил според правилата, но дека ниту тој не направил грешка. Потоа, Меѓународниот одбор на фудбалските асоцијации објави голема промена и ново правило, или поточно, решение кое ќе се применува од 1 јули 2025 година.
– Доколку изведувачот на пеналот случајно ја шутне топката со двете нозе истовремено или топката ја допре неговата друга нога или стапало веднаш по ударот, и топката влезе во голот, пеналот ќе се изведе повторно. Доколку ударот не резултира со гол, ќе се досуди индиректен слободен удар (освен ако судијата не даде предност кога тоа е очигледно во корист на одбранбениот тим) или во случај на пенали (пенал серија), ударот ќе се евидентира како промашен – објави ИФАБ.
Се чини дека беше потребен голем скандал за да се променат правилата и да се воведе нов „закон“. Двојниот контакт на Алварез со топката за време на изведувањето на пеналите послужи како пример за одржување состанок и барање идеално решение.
I have watched Alvarez's penalty more than 10 times; his leg doesn't touch the ball. Atletico were robbed pic.twitter.com/1aiKizVSm7
— Nnámdí (@__Nnamdi_) March 12, 2025