фото: EPA-EFE/J.J. Guillen

УЕФА со официјален став за пеналот на Хулијан Алварез

Европската фудбалска куќа (УЕФА) излезе со официјално соопштение во врска со пеналот што напаѓачот на Атлетико Мадрид, Хулијан Алварез го имаше против Реал Мадрид во реваншот од осминафиналето на Лигата на шампионите, а кој потоа беше поништен по интервенцијата на ВАР.

Аргентинецот се лизна непосредно пред да упати удар, поради што ја допре топката со двете нозе, што не е дозволено. На крајот, „јорганџиите“ беа елиминирани од ЛШ по поразот од „кралевите“ на пенали.

Атлетико Мадрид се консултираше со УЕФА во врска со ситуацијата што доведе до поништување на пеналот кој Хулијан Алварез го изведе на крајот од вчерашниот натпревар од Лигата на шампионите против Реал Мадрид.

Иако минимално, играчот оствари контакт со топката со права нога пред да ја шутне, како што е прикажано на приложеното видео. Според сегашното правило (Закони на играта, Закон 14.1), ВАР требаше да му сигнализира на судијата дека голот треба да биде поништен.

УЕФА ќе влезе во разговори со ФИФА и ИФАБ за да одреди дали правилото треба да се ревидира во случаи кога двојниот допир е очигледно ненамерен – стои во соопштението на УЕФА.

ВИДЕО | Симеоне за пеналот кој го исфрли Атлетико од ЛШ: Ова никогаш не сум го видел

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот