
Трговски игри: Колбасите се полни со вода и масло, пилешкото месо е лековито оти содржи еден куп антибиотици!
Продавачка која 35 години работела во различни трговски објекти во Бугарија раскажала што може да се купи под превезот на вкусни деликатеси.
Препорачано
„Немав поим колку изненадувања нè чекаат на полиците и на излозите“, вели Галина Пузина, продавачка со 35-годишно искуство.
Таа споделува како во мала продавница очајнички се обидувале да ги претворат расипливите производи во свежи.
„Го измивме чадениот колбас за да нема бел слој, а потоа го намачкавме со сончогледово масло за да блесне. По оваа постапка навистина изгледаше како нов“, се присетува Галина.
Кога Галина се преселила во друга поголема продавница, се надевала дека ќе има повеќе ред во неа. Но, и овде „реанимацијата“ на храната била претворена во уметност. Таму научила како да им вдахне нов живот на тажните колбаси. Излегува дека и колбасите сакаат „водени процедури“.
„Ноќе ги стававме во сад со вода. Наутро, ги вадевме, ги бришевме и ги редевме во фрижидерите. И изгледаа многу свежо“, вели Галина за „Телеграф.бг“. „
Истите манипулации беа вршени и со чаден колбас, како и во мојата претходна работа. Но, највпечатливите откритија на Галина се поврзани со пилињата. „Добавувачот и јас станавме пријатели откако тој ни носеше свежа живина двапати неделно, и некако најдовме заеднички јазик со него. Тој се пошегува со нас дека ако имаме пневмонија, можеме само да јадеме бројлери и сè ќе биде во ред, бидејќи пилешкото е толку натоварено со антибиотици. Пилешкото исто така содржи доволно хормони, особено хормони за раст. За да се изврши „ритуал на чистење“ на пилешко напумпано со секакви гадотии, треба да се стави во тава со солена вода и да се стави на тивок оган. Оставете да зоврие, исклучете ја топлината и оставете да се излади во оваа вода. Потоа оваа хемиска супа мора да се исцеди, да се додаде нова вода и да се вари супата, е оваа супа сега може да се јаде“, објаснува долгогодишната продавачка.