
Станува манија: на Кипар има 130 фестивали на разна храна, а во Бугарија за 10 дена се одржале 100!
Фестивалите со вкусна бугарска храна беа огромен хит за време на празниците, покажа анкетата на „Телеграф.бг“. Додека некои Бугари се упатија кон грчкото море за Денот на независноста, други останаа во земјата за да се забавуваат. Луѓето јадеа, пиеја, играа игри и пазаруваа. До неодамна, специјализираните групи на Фејсбук и Вибер за кулинарски искуства беа преоптоварени со прашања за тоа каде ќе се одржуваат фестивалите.
Препорачано
Само за деновите помеѓу 18 и 22 септември, Друштвото на кулинарски фестивали на Бугарија објави дека се организирани 47 фестивали низ целата земја. Вистината е дека има многу повеќе, бидејќи многу од организаторите не ги вклучиле своите настани во групите, покажа проверката на „Телеграф“. Така, фестивалите со бугарски јадења бројат над 100, вклучувајќи ги и деновите до крајот на септември и почетокот на октомври, иако сè уште не се објавени сите програми. Така, Бугарија доживува вистински бум во потрагата и организирањето на гастрономски искуства и е далеку пред Кипар, на пример, земја која со право се гордее со организирање на околу 130 кулинарски фестивали годишно. На сите овие празници, има придружни штандови со месни деликатеси, луканки, суџук, филети, сите со тврдења за суровини од бугарско потекло.
Бугаринот се покажа како голем љубител и на лукот, бидејќи оваа година се одржуваат неколку фестивали на лук, од кои најпознат е „Лук Фест“ во селото Долни Раковец, Радомирско. Првото издание веќе помина на 6 и 7 септември. Другиот беше на 13 септември во селото Садина, општина Попово. Вчера, 20 септември, Долни Раковец повторно доживеа бум на посетители, бидејќи го повтори Фестивалот на лукот. На стадионот ги чекаа над 100 производители на бугарски деликатеси од месо, сирење, леб, свежо набран зеленчук од градините. Јанина Бориславова, една од организаторите на фестивалот во Долни Раковец, коментираше дека причината за огромниот прилив е што на такво место луѓето можат да купат и храна, секако одгледувана во Бугарија, која е тешко да се најде во големите продавници.