Intervistë me historianin e artit Vladimir Jancevski: Procesi i kërkimit është ai që jep energjinë më të bukur

Fotografia: Julia Manojloska

Historiani i artit Vladimir Jançevski në periudhën e kaluar i kishte duart plot me përfshirje aktive në tre projekte jashtëzakonisht të rëndësishme në fushën e artit bashkëkohor.

Vendosja e ekspozitës së skulpturave nga Petar Hadzi Boskov në Stobi, ku Vladimir Jancevski është autor dhe kurator i ekspozitës, pati një reagim të fortë në publik dhe në media. Por, ky është vetëm një nga tre projektet në të cilat Jançevski ka punuar në periudhën e kaluar.

Në të njëjtën kohë, Muzeu i Artit Bashkëkohor organizoi ekspozitën "Piktura sfiduese: John Hartfield dhe fotomontazhi satirik (1921-1945)", dhe botoi vazhdimisht histori në mediat sociale të MBK me titullin "Lexojmë së bashku" nga biblioteka e muzeut. Në bisedën me të ne analizojmë të gjitha këto aktivitete.

Ekspozita e veprave të skulptorit Petar Hadzi Boshkov në Stobi pati një reagim fantastik nga publiku. Cila ishte sfida për ju në kurimin e ekspozitës?

- Më vjen mirë që publiku reagoi me admirim ndaj njoftimit, veçanërisht pas hapjes së ekspozitës së veprave të Petar Hadzi Boskov në Stobi. Dhe kjo nuk më habit aq shumë, mund të them se ishte e pritshme, sepse vepra e Hadzi Boshkov është tërheqëse në vetvete, dhe natyrisht siti arkeologjik Stobi, si një vend me material kulturor të pasur dhe të larmishëm që shtresohet në të histori e gjate. Por kjo është vetëm një pjesë e sfidës për sa i përket realizimit të projektit - qëllimi ishte më shumë se një grup i thjeshtë i këtyre vlerave kulturore të ndara në kohë. Unë i përkas një grupi studiuesish të cilët, edhe pse të fokusuar në studimin e artit modern dhe bashkëkohor, vënë një theks në prodhimin e gjallë që lidhet me dimensionin shoqëror të artit, si dhe angazhimin politik përmes një prizmi artistik. Por për mua, është thelbësore të njohësh kulturën dhe artin me kalimin e kohës, pa një kufizim të caktuar gjeografik, sepse besoj se një fushë e gjerë është e nevojshme për një kuptim më të plotë të çdo epoke. Pavarësisht nga veçoritë e veçanta, unë e konsideroj kulturën si diçka që është ekskluzivisht e përgjithshme dhe thelbësore për jetën dhe ekzistencën njerëzore. Në rastin e projektit "Zbulimi i së Ardhmes: Arkeologjia e Modernitetit", sfida ishte pikërisht të përpiqesh të bësh një rishqyrtim reciprokisht kritik të këtyre dy pikave të ndara dhe të largëta kohore, estetike dhe kontekstuale, e megjithatë të theksosh lidhjen e tyre të thellë.

Qëllimi i ekspozitës së skulpturave nga Petar Hadzi Boshkov në Stobi ishte më shumë sesa një grup i thjeshtë i këtyre vlerave kulturore të ndara nga koha

Nga pikëpamja kuratoriale, e cila reflektohet përmes hulumtimit të potencialit dhe specifikës së sitit dhe opusit specifik të autorit, të cilat përcaktojnë kuadrin për përzgjedhjen dhe konceptualizimin e mjedisit, projekti ishte vërtet emocionues për mua. Sigurisht, procesi i kërkimit është ai që jep energjinë më të bukur. Lidhja është e pazakontë dhe është e nevojshme të balancohen disa aspekte, të tilla si hapësira e gjerë dhe e pasur e sitit dhe dimensionet dhe materiali i veprave të veçanta, vlera semantike e tyre. Takimi me veprat, konteksti në të cilin u krijuan, analiza e situatës sociale, analiza krahasuese e situatës sot dhe potenciali i mesazheve ishin pjesë e procesit të kërkimit.

Si historian i artit, por edhe autor dhe kurator i ekspozitës në Stobi, cilat projekte të këtij lloji mund të ofrojnë si vlerë kulturore të shtuar ose më të lartë?

- Ajo marrëdhënie e njohurive, teorike dhe praktike, është interesante. Historiani i artit është i fokusuar në njohuritë për periudhën specifike, opusin autorial, në këtë rast rrugën e zhvillimit të Hadzi Boshkov, ndërsa puna kuratoriale nënkupton konceptimin e një tërësie që do të siguronte një pamje të ndryshme dhe do të hapte pyetje kyçe në lidhje me qëndrimin tonë ndaj e kaluara dhe mundësia për të kuptuar dhe mësuar më shumë për të kaluarën, por ndoshta edhe më e rëndësishme është rimendimi dhe drejtimi i ideve tona për të ardhmen. Për një kohë të gjatë në praktikën time kuratoriale unë jam duke avokuar për një lloj zhvillimi organik të konceptit përmes lidhjes reciproke të materialit me kontekstin në të cilin është krijuar, në lidhje me situatën e re. Të dukeni jo vetëm normale, por veçanërisht nga një "kënd i mprehtë" për të hapur një hendek përmes asaj që është e dukshme në sipërfaqe për të fituar një pasqyrë në gjendjen e gjërave. Ky projekt me të vërtetë ofron një mundësi për të kujtuar veprën e Hadzi Boshkov i cili, natyrisht, meriton një prani më të madhe në publik, por edhe të rishqyrtojë qëndrimin tonë ndaj kulturës dhe artit modern si trashëgimi kulturore.

Sipas cilave supozime dhe postulatesh keni punuar në ngritjen e ekspozitës?

- Në konceptimin e ekspozitës unë u drejtova nga disa parime: së pari, nuk duhet të jetë një prirje kronologjike, lineare, në një hapësirë ​​të përcaktuar, si një retrospektivë klasike pas vdekjes, por të theksoj idenë se në këtë ekspozitë të përkohshme Stobi nuk është vetëm një hapësirë ​​në të cilën Hadzi Boshkov u mirëprit si mysafir. Doja që Stobi të shndërrohej në hapësirën e Haxhi Boshkovit, si dhe të realizoja një nga tendencat e tij të veçanta që veprat e tij të përshtateshin organikisht në ambient. Kjo është arsyeja pse ishte e rëndësishme që skulptura të vendoset në hyrje, e cila është vendosur në hyrje të shtëpisë së tij, në studion e tij. Modeste, modeste, por e fortë dhe e fortë, ajo zbulon shumë për personalitetin e tij, vlerën e tij të jashtëzakonshme si autor, në kundërshtim me pritjet e skenës kryesore dhe spektaklit.

Pozicioni qendror, në skenën e teatrit antik, i është caktuar një përzgjedhjeje të skulpturave të tij nga periudha e tij më domethënëse nga 1968 deri në 1971. Shtë interesante se këtë vit ne jemi duke përfunduar 50 vjetorin e asaj serie ekspozitash në të gjithë Jugosllavinë, e cila kulmoi me një ekspozitë në ZKK - Shkup. Janë vepra që u konfirmuan nga Haxhi Boshkov në skenën jugosllave, por edhe më gjerë. Ky është padyshim kulmi i artit modern maqedonas. Shumë gjëra interesante dolën gjatë hulumtimit, përfshirë një skulpturë "misterioze" të vitit 1971, për mendimin tim më e rëndësishmja në të gjithë opusin e tij, për të cilën do të zbulojmë një pjesë në botim që po përgatitet, si një nxitje për kërkime të mëtejshme të moderne maqedonase.

John Hartfield është një nga autorët më të rëndësishëm të gjysmës së parë të shekullit të 20 -të, me një status kulti si udhëheqës në propagandën vizuale kundër nazizmit

Njëkohësisht me vënien në skenë të ekspozitës në Stobi, ju gjithashtu keni punuar në projektin kërkimor "Piktura sfiduese: John Hartfield dhe fotomontazhi satirik (1921-1945)". Dy ekspozitat janë të pavarura nga njëra -tjetra. Për çfarë qëllimi e prezantuat punën e Hartfield para publikut maqedonas?

- Të dy projektet janë të pavarur, dhe vërtet të ndryshëm, në disa nivele. Shtë një projekt mbi të cilin kam punuar për një kohë të gjatë, gati një dekadë, dhe më intensivisht në katër ose pesë vitet e fundit. John Hartfield është një nga autorët më të rëndësishëm të gjysmës së parë të shekullit të 20 -të, me një status kulti si udhëheqës në propagandën vizuale kundër nazizmit.

Qëllimi i këtij projekti ishte, mbi të gjitha, të njihte publikun e gjerë me punën e John Hartfield dhe kontekstin në të cilin shfaqet mediumi i ri i fotomontazhit, përdorimin e tij në një angazhim politik të përcaktuar qartë dhe saktë. Sidoqoftë, ishte shumë e rëndësishme për mua të azhurnoja disa nga debatet mbi fuqinë dhe funksionin e imazhit dhe rolin e kulturës vizuale, në mënyrë që të vija në dukje proceset specifike të kontrollit të përmbajtjes vizuale dhe interpretimin e tyre. Ne duhet të zhvillojmë aparatura për rimendimin e mënyrave në të cilat proceset krijuese të pikturës mund të angazhohen në mënyrë kritike në rigjenerimin e sferës sociale dhe në mbrojtjen e së mirës së përbashkët publike.

Nga vijnë materialet e paraqitura në ekspozitë?

- Këto janë materiale që i kam mbledhur për një kohë të gjatë, ato janë pjesë e koleksionit tim privat, por ideja është që në periudhën e ardhshme në vazhdimësi, në formë të ndryshme dhe fokus të ndryshëm të prezantohen para publikut të gjerë dhe të jenë publik mirë Edhe pse ka shumë arkiva në të gjithë botën që kanë dixhitalizuar materialet e tyre dhe janë të disponueshme për kërkime, prapëseprapë, për përdorimin e tyre në botime ose veçanërisht si material ekspozitash, ka kufizime dhe kufizime të caktuara, është e nevojshme të rregullohet e drejta e autorit, dhe ajo njeh një shumë për të ndërlikuar procesin e kërkimit, konceptualizimit, dhe veçanërisht segmentin përfundimtar të prezantimit. Kjo është arsyeja pse, veçanërisht për temat që janë interesi im afatgjatë, vendosa të ndërtoj koleksione dhe arkiva që do të jenë në dispozicion këtu tek ne, me një tendencë në të ardhmen për të shërbyer si kërkime të mëtejshme dhe një bllok ndërtimi për ekspozita. Kam bashkëpunuar me shumë kolegë dhe institucione, por edhe me koleksionistë dhe antike nga Evropa dhe bota, dhe disa materiale shfaqen papritur. Ajo që u ekspozua si pjesë e projektit "Images Defiant" është, në fakt, vetëm një pjesë e koleksionit, i cili në këtë rast përfundoi me materiale që lidhen me punën e John Hartfield dhe disa prej bashkëkohësve të tij aktivë në periudhën e luftës.

Në kohët moderne është shumë e rëndësishme të kujtojmë trashëgiminë antifashiste, veçanërisht në një kohë kur shpirtrat e nacionalizmit, racizmit, ksenofobisë, shovinizmit dhe rrëfimeve para-moderne vijnë në jetë shumë lehtë.

Cila ishte rëndësia e Hartfield në periudhën e caktuar, në të cilën ai kishte një ndikim aktiv antifashist, dhe çfarë është sot?

- John Hartfield është, pa dyshim, një nga autorët më të rëndësishëm evropianë në periudhën midis dy luftërave botërore. Ekspozita të shumta vitet e fundit në muzetë dhe galeritë më të rëndësishme në botë flasin për rëndësinë e saj. Tani është e qartë se autorët si Hartfield janë ndër të paktët që kishin një ndjenjë të mprehtë të njohjes së rrezikut që kërcënonte botën para se fashistët të vinin në pushtet në Itali në 1922 dhe më vonë në Gjermani në 1933. Ata nuk janë arratisës, entuziastë, por krijues që kuptuan se arti është një pjesë integrale e strukturës shoqërore. Në kohët moderne, me ndryshimet e reja teknologjike, zhvillimin e internetit dhe platformave të komunikimit, është shumë e rëndësishme të kujtojmë trashëgiminë antifashiste, veçanërisht në një kohë kur shpirtrat e nacionalizmit, racizmit, ksenofobisë, shovinizmit dhe rrëfimeve para-moderne ringjallen shumë lehtë.

Cili është qëndrimi juaj për projektet dhe veprat artistike në të cilat është i dukshëm një pozicion politik i përcaktuar qartë? Konkretisht, sa e përcakton veprimin politik artistin?

- Sipas mendimit tim, edhe arti më abstrakt është nënkuptuar politik. Unë, si disa të tjerë, kam një respekt të veçantë për artistët që kanë pikëpamje kontradiktore për këto çështje që lidhen me dimensionin politik të artit, dhe për imperativin ose nevojën për një mesazh të qartë dhe të paqartë, madje edhe propagandues përmes artit, nga njëra anë, ose, nga ana tjetër, tendenca për të mbajtur artin në fushën e tërthortë, metaforike. Në dekadën e fundit apo më shumë, një nga debatet kryesore ka qenë në lidhje me marrëdhënien midis politikës dhe artit dhe rreth artit dhe aktivizmit. Artistët që kanë pozicione diametralisht të kundërta janë shumë të rëndësishëm për mua dhe zhvillimin tim. Marcel Duchamp, për shembull, është frymëzuesi i një prirjeje të rëndësishme në teorinë e artit, përcaktimin e tij dhe kritikën institucionale, dhe Hartfield, si një përfaqësues tipik i pozicionit politik më radikal të krahut të majtë, është një autor për të cilin arti është i vjetëruar kategoria.vdekja e saj përfundimtare. Sipas autorëve të tillë si Hartfield ose Gross, në kohë kërcënimi të një Lufte të re Botërore, elitizmi borgjez dhe kuptimi sallonik i artit është diçka për t'u përbuzur ose tallur. Veçantia e veprës së artit është se ajo është produkt i një situate të veçantë shoqërore dhe një shprehje individuale e cila, megjithatë, formësohet nga diskursi ekzistues. Arti gjithashtu mund të jetë një faktor, një forcë që do të ndryshojë ligjërimin, por vetë nevoja për ndryshim rrënjësor është ngulitur në frymën e kohës.

Për një kohë të gjatë në praktikën time kuratoriale unë jam duke avokuar për një lloj zhvillimi organik të konceptit përmes lidhjes reciproke të materialit me kontekstin në të cilin është krijuar.

Ju keni qenë pjesë e ekipit të Muzeut të Artit Bashkëkohor në Shkup tash e gjysmë vit, me një punë në bibliotekë. Ju tashmë keni prezantuar disa përmbajtje që janë pjesë e bibliotekës në mediat sociale të MCA. A keni arritur të shihni se çfarë thesari ka atje gjatë kësaj periudhe?

- Në shkurt 2021 u ftova të bashkohem me ekipin e MBK - Shkup, në departamentin e Dokumentacionit me fokus në finalizimin e procesit të hapjes graduale të Bibliotekës dhe inkurajimin e përdorimit aktiv të fondit të bibliotekës. Sigurisht, prania ime në MMK nënkupton një rol aktiv në përcaktimin e programit të projektit dhe kurimin e disa prej ekspozitave të ardhshme, të tilla si Ekspozita e Përhershme dhe ekspozita personale e artistit polak Artur Жmijevski. Filluam menjëherë të rishikojmë të gjithë materialin e bibliotekës, ta pastrojmë dhe ta sistemojmë atë. Kështu, ne filluam me njoftimet javore nën titullin "Ne lexojmë së bashku", në të cilat deri më tani kemi botuar 26 tituj të zgjedhur me shumë kujdes, të cilët zbulojnë dhe ilustrojnë vizionin e ZKK - Shkup. Krahasuar me disa biblioteka të tjera, publike dhe private, mund të mos jetë aq i madh në numrin e titujve sa është domethënës, për faktin se është shumë specifik dhe rreptësisht i specializuar - shumica e titujve i referohen artit modern dhe bashkëkohor nga Maqedonisë, rajonit dhe botës. Një pjesë e mirë e tij janë botimet dhe materiali tjetër i shtypur i cili është dëshmi e bashkëpunimit të Muzeut me institucionet e tjera dhe autorë dhe studiues individualë, për komunikim aktiv dhe për shkëmbim të vazhdueshëm të materialeve.

Vladimir Jancevski në bibliotekën e SHKK -së

Sa prej këtyre materialeve janë një sfidë për projektet e reja kuratoriale dhe a është e mundur që së shpejti të ketë një ekspozitë të materialeve bibliotekare të MCA?

- Kur jeni vazhdimisht me ato materiale, me të gjitha ato botime, e kuptoni se me çdo shfletim të ri, një mundësi e re hapet para jush. Ne kemi folur tashmë me kolegët tanë për promovimin dhe prezencën më intensive të të gjithë materialit vizual që është krijuar ndër vite, dhe lidhet me aktivitetin ekspozues të MCA, përfshirë botimet e publikuara nga Muzeu në historinë e tij gjysmë shekulli, nga fillimi e deri më sot. Shtë një prodhim vërtet i madh botues me rreth një duzinë titujsh në vit, që do të thotë më shumë se 500 tituj - katalogë, monografi, libra teorikë, ese. Sigurisht, nuk duhet të harrojmë serinë e vjetër dhe të re të rinovuar të revistës "Big Glass", revista e vetme profesionale për artin bashkëkohor në vendin tonë. Unë mendoj se edhe gjatë vitit 2022 ne do të jemi në gjendje të krijojmë një mundësi për t'i prezantuar publikut të gjerë një pjesë të historisë së veprimtarisë botuese të SHKK - Shkup, identitetin e tyre vizual specifik, si një reflektim i kulturës vizuale të kohës. Unë besoj se qytetarët dhe vizitorët do të befasohen këndshëm, dhe qëllimi ynë është, natyrisht, përmes veprimtarisë së përgjithshme të koordinuar për të rritur interesin për kulturën dhe artin, në mënyrë që të na mundësojë neve si shoqëri që të zgjidhim më me besim sfidat e ardhshme.

(Intervista u botua në "Shtypi Kulturor" Nr. 99, në botimin e shtypur të gazetës "Free Press" më 2-3 tetor 2021)

Video e ditës