BE do të ndalojë shitjen e automjeteve të reja me naftë dhe benzinë

Deputetët votuan pro ndalimi i shitjes së makinave të reja me motor benzinë ​​dhe naftë nga viti 2035. BE, si entiteti që ka fituar më shumë në luftën kundër ndryshimeve klimatike, dëshiron që makinat të bëhen zero ndotëse dhe të ngasin vetëm elektrike.

Edhe pse ligji i ri nuk është miratuar ende plotësisht, ai pritet të përshpejtojë kalimin drejt automjeteve elektrike në Bashkimin Evropian.

Deputetët supozohet se e mbështetën iniciativën për reduktimi i emetimeve të gazeve serrë me 55% deri në vitin 2030, krahasuar me shfaqjet e vitit 1990. Kjo nënkupton reduktimin e emetimeve të këtyre gazrave nga industria, energjia dhe sektori i transportit.

Komisioni Evropian ka kërkuar më parë Reduktim 100% në emetimet e CO2 (dioksidit të karbonit) nga makinat e reja deri në vitin 2035. Kjo do të parandalonte shitjen e automjeteve me lëndë djegëse fosile, dhe ndërkohë hodhi poshtë propozimet për të reduktuar emetimet e dioksidit të karbonit me 90 për qind pas vitit 2035.

Ligji nuk është ende përfundimtar. Votimi vetëm konfirmoi qëndrimin e shumicës së parlamentit për negociatat e ardhshme me anëtarët e Bashkimit Evropian për ligjin përfundimtar. Ndalimi, i propozuar sipas një game të gjerë ligjesh klimatike, do të përshpejtojë kalimin në automjetet elektrike me emetim zero.

Komisioni deklaroi se ligji i rishikuar kërkon Shtetet anetare të BE-së për të zgjeruar kapacitetin e karikimit të automjeteve elektrike në përputhje me shitjen e makinave me emetim zero dhe instalimi i karikuesve për automjetet elektrike dhe stacionet e karikimit në intervalet e zakonshme në autostradat kryesore.

Video e ditës