Фото: Рexels-keesha-s-kitchen

Со оваа состојка, вашето мелено месо секогаш ќе биде меко и сочно

Меленото месо е разновидна состојка што може да се користи во различни вкусни јадења, како што се хамбургери, болоњезе сос или бурек. Меѓутоа, ако не го подготвите правилно, може да стане тврдо и суво.

Меленото говедско месо ќе биде меко и сочно ако додадете една изненадувачка кујнска состојка пред готвењето.
Кулинарските експерти во „Chowhound“ препорачуваат ако правите оброк со мелено месо, да додадете една изненадувачка состојка за време на готвењето за месото да остане меко.

Имено, станува збор за сода бикарбона. Оваа состојка ќе му помогне на месото да го задржи вкусот и сочноста без ризик од сушење за време на готвењето. Иако трикот е малку необичен начин за запржување на месото, сè што треба да направите е да додадете малку сода бикарбона.

Додавањето сода бикарбона во процесот на готвење ќе помогне да се зголеми pH вредноста на месото, со што ќе се намали веројатноста протеините да се лепат заедно и да не ја ослободат целата влага за време на процесот на готвење. На крајот, меленото месо ќе биде многу помеко.

Измешајте околу половина лажичка сода бикарбона (по килограм мелено месо) со мала количина вода пред да ја додадете во месото.

Откако целосно ќе ја измешате смесата од сода бикарбона и вода со меленото месо, оставете ја да отстои најмалку 15 минути пред да ја додадете во врелата тава.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот