
Рецепт за слатко од цели смокви, без конзерванси: Им успева и на почетниците!
Слаткото од смокви е скапоцен камен на домашната слатка зимница, познато по својата раскошна арома и полн вкус. Секое лажиче го носи мирисот на летото и топлината на домашната кујна.
Препорачано
Ова слатко се приготвува од цели смокви, шеќер и лимон, без конзерванси, а може да трае со месеци во херметички затворени тегли.
Слаткото од цели смокви совршено оди со утринско кафе, палачинки, колачи или едноставно на парче леб со путер.
Велат дека ова е највкусното домашно слатко од смокви што го прават домаќинките.
Состојки:
– 1 кг поситни смокви (зелени или црни)
– 1 кг шеќер
– 300 мл вода
– 1 лимон (сокот + крукчиња за готвење)
– 1 ванилин шеќер (опционално)
– 1 стапче цимет (опционално)
Подготовка:
1. Подготовка на смоквите
Смоквите добро измијте ги и исушете ги. Ако се поголеми, можете да ги прободете со чепкалка на неколку места за подобро да го впијат сирупот.
2. Готвење на сирупот
Во тенџере измешајте шеќер и вода, па загревајте додека се растопи шеќерот и сирупот стане бистар. Додајте сок од еден лимон за слаткото да ја задржи убавата боја.
3. Додавање на смоквите
Кога сирупот ќе зоврие, внимателно додајте ги смоквите. Гответе на умерена температура, 45-60 минути, повремено отстранувајќи ја пената од површината. При крај, додајте крукчиња лимон и по желба, ванилин шеќер или стапче цимет.
4. Проверка на густината
Кога капка сируп на чинија ќе остане цврста и нема да се разлева, слаткото е готово. Врелото слатко сипете го во стерилизирани стаклени тегли. Добро затворете и превртете ги теглите наопаку 5 минути, па вратете ги во исправена положба да се изладат.
5. Сервирање
Слаткото од смокви традиционално се послужува во мала стаклена чинија, со чаша ладна вода и кафе. Одлично оди и со палачинки, крофни, овошни торти или како фил за колачи.