Фото: Профимедиа / Wikimedia Commons

Рецепт на Џејми Оливер за тестенини со печурки: Италијански специјалитет за 10-ка!

Ако барате нешто едноставно, брзо и вкусно за вечера, пред вас е вистинското нешто – рецепт на познатиот британски готвач Џејми Оливер, кој инаку е голем љубител на италијанската кујна.

Состојки:

– 150 грама тестенини
– 2 чешниња лук
– 250 грама печурки (шампињони, вргањ…)
– 25 грама пармезан
– 2 лажици кисела павлака
– половина лажица маслиново масло

Подготовка:

Тестенините сварете ги во солена вода според упатството на пакувањето. Процедете, но зачувајте половина шолја од водата во која се вареле. Во меѓувреме, ситно исечкајте ги двете чешниња лук.

Во длабока тава сипете половина лажица маслиново масло, додалте го лукот, продинстајте кратко (минута) и додајте ги сечканите печурки. Зачинете со сол и бибер по вкус и динстајте осум минути, повремено мешајќи. Додајте ги сварените тестенини и половина од зачуваната вода од тестенини.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот