
Пропаста на хрватскиот шеќер, сушата ја сотре репката
Хрватската шеќерна индустрија (ХИШ) има околу 30 проценти помалку договорени површини под шеќерна репка оваа година отколку минатата година. Ова се околу 8.000 хектари земја во Хрватска, Унгарија и Словенија. Се очекува производството на бел шеќер од репка да биде околу 75.000 тони, а ќе набавуваат и суров шеќер од трска, кој планираат да го рафинираат.
Препорачано
Според бизнис плановите, планирано е да се произведат околу 100.000 тони шеќер од репка и сурова трска, кои ќе се увезуваат. И покрај помалите засеани површини, ова е повеќе од минатата година бидејќи климатските услови беа значително поповолни. Минатата година, вкупните приходи на единствената „жива“ хрватска рафинерија за шеќер изнесуваа 93 милиони евра, што е за дури 35 проценти помалку од претходната година. Беше регистрирана нето загуба од шест милиони евра, за разлика од преклани кога работеа со 20 милиони евра нето добивка, сумира Даница.хр.
Приходите драстично се намалија поради помалото производство и последователниот пад на обемот на продажба, но и поради падот на цените на шеќерот на пазарот од 20 проценти, објасни ХИШ пред почетокот на овогодишната сезона за преработка на шеќерна репка во Сладорана во Жупања. Во изминатите 20 години, Хрватска никогаш не произведувала толку малку шеќер како минатата година. Причината се природните катастрофи, имено градот и сушата што ја погодија источна Хрватска. Вакви катастрофи никогаш не се регистрирани во поновата историја на одгледувањето шеќерна репка во Хрватска, истакнува компанијата.